Joksimović sa Fabricijem: Ceo format dijaloga o Kosovu vezan za EU 1Foto: Fonet/ Arhiva

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da navija za to da Evropska unija, kao statusno neutralni činilac u dijalogu Beograda i Prištine, dobije novi impuls i snagu i pomogne u nalaženju zajedničkog rešenja za pitanje Kosova.

Na pitanje o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bez konsultacija sa Rusijom nema rešenja za Kosovo, Joksimović je rekla novinarima da je ceo format dijaloga vezan za EU, od kako je prebačen iz UN.

Priština navodi da nju zanima isključivo stav SAD, da ih nazovem partner iz susedne sobe, globalni igrač čije se mišljenje uvažava, ali SAD su priznale nezavisnost Kosova i nisu statusno neutralni, kao što je to EU jer pet članica nisu priznale Kosovo, podsetila je Joksimović.

Joksimović je istakla da smatra da je svima u najboljem interesu da se dijalog nastavi uz posredovanje u EU, naravno posle povlačenja jednostranih poteza Prištine. Joksimović je rekla da se danas namenski održava konvent sa temom socijalne politike, reformama i zapošljavanju, a da je novinarka maliciozno postavila pitanje zašto nije pomenuta tema slobode medija na skupu. Poglavlja 23 i 24 obuhvataju mnoge druge stvari, ne samo medije.

Učitavanje manjka želje i volje da se spomene tema koja vas interesuje ne znači da nema slobode medija, rekla je Joksimović i između ostalog odbila da komentariše izjave generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića o radu RTS. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da nije njegov posao da komentariše posete iz trećih zemalja, već da se bavi evropskim integracijama Srbije.

Pratimo blisko šta se događaja u Srbiji, premijerka, predsednik, ministri potvrdili su opredeljenost Srbije Uniji i ne komentarišemo posete trećih zemalja, rekao je Fabrici.

Fabrici: Bez komentara o poseti Putina i mitingu ispred Hrama Svetog Save

Beta – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da danas da nije na njemu da komentariše posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i miting koji je priređen ispred Hrama Svetog Save.

„Nije naše da komentarišemo posete predsednika trećih zemalja već samo članica EU“, rekao je Fabrici novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da se bavi pristupanjem Srbije EU, a ne time da komentariše kako je Putin dočekan.

„Mi samo govorimo o izazovima koji su pred Srbijom, kako da ih rešava i da moraju biti u skladu sa sporazumima koje ima sa EU“, dodao je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari