Joksimović sa Vadelfulom: Srbija dokazani faktor stabilnosti regiona 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa poslanikom i zamenikom predsedavajućeg frakcije CDU/CSU nemačkog Bundestaga dr Johanom Vadelfulom o evropskim integracijama Srbije, aktivnostima koje se u tom procesu sprovode, rezultatima reformi, bilateralnim odnosima dve države i drugim temama.

Joksimović je zahvalila Nemačkoj, kao značajnom i strateškom partneru Srbije, na podršci i pomoći koju nam pruža u procesu evropskih integracija. To ilustruje činjenica da je Nemačka, u poslednjih deceniju ipo, izdvojila više od 1.6 milijarda evra bespovratnih sredstava za brojne projekte koji su u funkciji razvoja i napretka naše države, navodi se u saopštenju Ministarstva za EI.

Ministarka je naglasila da je Srbija sprovođenjem reformi, zbog građana i stvaranja moderne države, jasno potvrdila proevropsko opredeljenje koje bi, kako je ocenila, trebalo da bude valorizovano otvaranjem novih poglavlja tokom austrijskog predsedavanja Savetom EU. Joksimović je precizirala da ćemo, pored već pripremljene četiri pregovaračke pozicije: 9 – finansijske usluge, 17 – ekonomska i monetarna unija, 18 – statistika i 2 – sloboda kretanja radnika, u narednom periodu završiti rad na usvajanju pregovaračkih pozicija za poglavlja: 4 – sloboda kretanja kapitala,  14 – transport i 21 – transevropska mreža i predati ih predsedavajućem Saveta EU.

Nemačka će nastaviti da prati napredak Srbije po utvrđenim kriterijumima, istakao je Vadelful. Berlin, prema njegovim rečima, ohrabruje i podržava reforme i evropske integracije Srbije, jer one doprinose našem i razvoju regiona, što je u interesu EU. Vadelful je ukazao da je naša država značajan faktor stabilnosti regiona i da se pokazala kao pouzdan i konstruktivan partner na koga EU može ozbiljno da računa.

Joksimović je naglasila da će se napredak Srbije meriti u odnosu na dostignute standarde u poglavljima, kao i u odnosu na poglavlja 23 i 24. Što se tiče poglavlja 35, koje meri i prati implementaciju dogovorenog u okviru Briselskog sporazuma, Joksimović je istakla da je Beograd pokazao kapacitet i političku volju da dogovoreno sprovede, a Priština je, činjenicom da do 4. avgusta nisu formirali Zajednicu srpskih opština, pokazala nespremnost da ispunjava svoje obaveze.

Srbija, ukazala je Joksimović, podržava nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou i očekuje da EU podrži rešenja do kojih dve strane u dijalogu dođu.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države dobri i da o tome svedoče brojne nemačke investicije u privredu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari