Joksimović: Srbija će nastaviti reforme za pristupanje EU 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Holandije u Srbiji Hilesom Beshorom Pluhom o procesu evropskih integracija Srbije, bilateralnoj saradnji, kao i o socio-ekonomskim efektima i načinima na koji se EU, region zapadnog Balkana i Srbija suočavaju sa posledicama korona virusa.

Kako se navodi u saopštenju, Joksimović je istakla da će Srbija nastaviti da dosledno sprovodi sve reforme neophodne za pristupanje EU.

Ministarka je istakla da je Vlada Srbije uvek sa pažnjom pratila, ponekad i veoma striktne preporuke Holandije u procesu pristupanja EU, kao značajnog političkog i ekonomskog partnera Srbije.

„Srbija ostaje čvrsto posvećena procesu pristupanja EU i očekujem da ćemo u narednom periodu zajedno sa našim evropskim partnerima raditi na ubrzanju dinamike procesa uz predan rad na sveobuhvatnim reformama“, naglasila je Joksimović.

Ambasador Pluh je istakao stav Holandije koji podrazumeva da otvaranje poglavlja zavisi od ispunjenosti kriterijuma i ukazao na značaj intenzivnih reformi u oblastima vladavine prava i ekonomije, kao posebno važnih za građane i razvoj društva.

Naglasio je i da su napori kojima Srbija doprinosi stabilnosti regiona izuzetno važni EU, kao i njenim državama članicama.

Jadranka Joksimović i Pluh su razgovarali i o primeni nove metodologije, kao i o načinima na koje ona može da valorizuje postignuti napredak i utiče na vrednovanje već otvorenih poglavlja iz pojedinih klastera.

Joksimović je izrazila očekivanje da će Evropska komisija uskoro sačiniti plan za primenu nove metodologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari