Joksimović: Utvrditi model politike proširenja EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je u razgovoru sa članovima Evropskog parlamenta Martinom Veberom i Vladimirom Bilčikom, izjavila je da bi za Beograd bilo jako bitno da Evropska unija predoči svoje interese i utvrdi model nastavka politike proširenja.

Jadranka Joksimović je, saopšteno je iz Ministarstva, istakla da Srbija razume okolnosti u kojima je EU i njenu potrebu da se menja, ali i da očekuje da se dodatno ne usporava proces pristupnih pregovora Srbije.

Ona je navela da bi Srbija zbog pozitivnih rezultata reformi, pre svega u vladavini prava, do kraja godine, od četiri tehnički pripremljena poglavlja, trebalo da otvori jedno ili dva.

Ministarka je konstaovala i da je Međuresorna radna grupa za saradnju i ispunjavanje preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava donela konkretne zaključke koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova što je, pre svega, odgovorno prema građanima Srbije. Veber i Bilčik apostrofirali su da je evropska perspektiva Srbije važna kako za samu EU, tako i za region.

Naglasili su da napredak Srbije u procesu evropskih integracija treba da bude valorizovan u skladu sa postignutim rezultatima, čime bi se obnovio kredibilitet posvećenosti EU politici proširenja.

Istovremeno, potvrdili su da će EP nastaviti da podržava evropski put i ocenili da se Srbija potvrdila kao pouzdan kandidat za prijem u EU, država na koju EU računa i važan činilac stabilnosti regiona.

Oni su istakli da će politika proširenja biti jedan od prioriteta u radu Evropskog parlamenta i nove Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari