Joksimovićeva sa Bilčikom razgovarala o evrointegracijama 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa izvestiocem Evropskog parlmenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o planovima i aktivnostima Srbije u nastavku procesa pristupanja, rezultatima reformi koje se sprovode tokom evrointegracija i situaciji u EU, saopštio je kabinet ministarke.

Bilčik je rekao i da će se zalagati da proces proširenja bude na vrhu prioriteta EU i dodao da će Evropski parlament nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, ali i da podstiče reforme. Naglasio je da će evropski put Srbije zavisiti od napretka u njihovom sprovođenju, pre svega u oblastima demokratije, vladavine prava i sloboda.

Joksimović je naglasila da je Srbija posvećena nastavku evrointegracija i da punopravno članstvo u EU predstavlja strateški spoljnopolitički interes Srbije.

Ona je rekla da Srbija očekuje da EU precizira sopstvene interese i jasno definiše politiku proširenja. „To znači da uvažavamo trenutak i situaciju u kojoj se EU nalazi i njenu potrebu da se reformiše, ali i da istovremeno očekujemo da eventualna promena metodologije pregovora ne uspori naš jasno definisan put ka EU“, dodala je ona.

Joksimović je informisala Bilčika o sveobuhvatnom napretku na planu sprovođenja reformi i dodala da Srbija očekuje da do kraja godine budu otvorena nova poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari