Još nije odlučeno, ali Vesić najbliži novoj funkciji 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Nije još odlučeno ko će biti novi gradonačelnik Beograda, poručio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke…

… odgovarajući na pitanje novinara iz Bakua. Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS o pisanju medija da će Goran Vesić, aktuelni gradski menadžer, uskoro postati gradonačelnik prestonice. Lider naprednjaka je potvrdio da on i premijerka Ana Brnabić znaju i ko će biti novi ministar finansija umesto Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku, ali da to neće reći javnosti pre nego što predlog novog ministra uđe u proceduru u Skupštini Srbije. Ipak, Vesić trenutno ima najviše šansi da na mestu gradonačelnika Beograda „nasledi“ Sinišu Malog, i dalje tvrde izvori Danasa s političke scene Srbije. Prema rečima naših sagovornika, Vesić je „najozbiljniji kandidat“ za tu funkciju, a Irena Vujović, predsednica Opštine Savski venac, koja je smatrana za favoritkinju u toj „trci“, „nema više ozbiljne izglede da postane gradonačelnica“.

„Nije doneta konačna odluka o tome ko će voditi Beograd, ali kako stvari trenutno stoje, Vesić se zbog dosadašnjeg iskustva i započetih projekata smatra glavnim favoritom. Istovremeno, pominje se scenario po kojem bi on ostao na funkciji gradskog menadžera, a gradonačelnik bi postao doktor Zoran Radojičić“, tvrde izvori Danasa.

Ranije su međutim drugi izvori tvrdili da je ta opcija isključena, da Vesić jednostavno ne želi da čoveku van politike kakav je Radojičić bude neka vrsta pomoćnika i da bi on u tom slučaju prešao u Vladu Srbije. Prema tim tvrdnjama, Vesić bi dobio ministarstvo koje bi za njega bilo izmišljeno razdvajanjem resora Zorane Mihajlović. NJoj bi navodno ostala građevina, a Vesić bio dobio saobraćaj i infrastrukturu.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, u Srpskoj naprednoj stranci se razmatra i mogućnost da Irena Vujović zameni ministra Zorana Đorđevića na čelu Ministarstva rada u okviru neke predstojeće rekonstrukcije vlade premijerke Ane Brnabić. Naši sagovornici tvrde da su „male šanse“ da doktor Radojičić, u slučaju da ne bude izabran za gradonačelnika, preuzme neku funkciju u izvršnoj vlasti, dok će Siniša Mali najverovatnije preuzeti Ministarstvo finansija, posle Vujovićevog povlačenja.

„Gradonačelnik Beograda biće izabran u zakonskom roku, tačnije do 9. juna i biće sa liste SNS“, izjavio je nedavno za TV Prvu Goran Vesić. On je istakao: „Mi smo dobili većinu, većina je 56 i naša stranka će odrediti ko će predstavljati i voditi grad u naredne četiri godine.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari