Jovanović: Cilj Zapada ostao nepromenjen 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović upozorio je danas da je, nezavisno od toga da li je tačna informacija da će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak u četvrtak u Briselu uručiti nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva priznanje secesije, van sumnje da je cilj zapadnih sila ostao nepromenjen.

Iz tog razloga pozicija Srbije mora ostati čvrsta i jasna: pregovori se mogu voditi isključivo u okviru Ustava Srbije i međunarodnog prava, što podrazumeva traženje dogovora o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije, poručio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Prema njegovom mišljenju, naročito se mora insistirati na punom poštovanju Rezolucije 1244 i zahtevati ispunjenje svih njenih odredbi, među kojima su i odredbe iz četvrtog paragrafa kojima se predviđa povratak srpskih vojnih i policijskih snaga na Kosovo.

Zapadne sile moraju razumeti da bi bilo jako opasno za sve kada bi se uslovi pod kojima je postignut mir negirali, jer bi to mogao biti uvod u negiranje i samog mira, upozorio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari