Jovanović: Grupa iz koje su napadači prati nas odranije 1Foto: Boban Jovanović

Na bolničkom sam ispitivanju i dalje, imam nekoliko kopči, zašivena su mi usta, pa mi je teško da govorim.

Sad sam iz bolnice došao u svoj školski kabinet, profesor sam informatike. Ovde se osećam bezbedno. Preplašen sam, iako sam pedagog. Ali, ovaj strah za bezbednost ne mogu sam da izguram. Počeo sam da idem kod neuropsihijatra, moram da imam stručnu pomoć – priča za Danas Boban Jovanović, profesor informatike i funkcioner Levice Srbije iz Kruševca, koji je u pokušaju da pomogne predsedniku te stranke Borku Stefanović, dok su ga brutalno prebijali pre nekoliko dana u Kruševcu, takođe i sam zadobio teške povrede.

Jovanović se, razume se, najviše plaši za bezbednost svoje petogodišnje ćerke, koja bi u ponedeljak trebalo ponovo da krene da ide u vrtić. Lokalna policija mu je obećala policijsku zaštitu. Imao je posla sa ozbiljnim batinašima, koji su primili nalog, ili se sami osilili za prebijanje funkcionera opozicione partije, kao odmazdu ili iritaciju zbog različitog političkog pogleda u odnosu na vladajuću partiju, Srpsku naprednu stranku.

– Možda vas opterećujem nevažnim detaljima, nadam se da nisam arogantan. Ali, ja sanjam noćima to što se dogodilo. Borko Stefanović je ležao na ulici nepomično. Kao da je mrtav, dok mu je iz glave curila krv kao da je fontana… Teško mi je da mislim uopšte o tome… – kaže Boban Jovanović.

Sagovornik Danasa, koji je pre sedam dana pretučen u svom gradu, tokom posete Borka Stefanovića, predsednika stranke čiji je funkcioner, kaže da Kruševljani reaguju pomalo čudno na ceo slučaj.

– Oni koji me ne poznaju, obični ljudi, reaguju tako što kažu da su apolitični. Dakle, čim čuju da sam u opozicionoj stranci, na činjenicu da sam zbog toga pretučen, odgovaraju da su apolitični. Naravno, moji prijatelji i poznanici su mi odmah pritekli u pomoć, zaštitili moju porodicu… Mnogi su mi rekli da ne znam, da nisam ni svestan sa kako opasnom ekipom sam se zakačio… Ja ih lično ne poznajem, jer mi ne posećujemo ista mesta. Ja sam profesor, a oni su, ne znam šta… Jednostavno, nemamo ni približno slična interesovanja, tako da su naši susreti i poznanstva u tom smislu i nemoguća. Tek sutradan sam saznao ko su oni uopšte – kaže Boban Jovanović za Danas.

On napominje da je taj nasilni napad pokušaj ubistva.

– Verujte, ovo je bio pokušaj ubistva, jer gde je ta granica, kada čovek leži nepomičan a svuda lipti krv – kaže sagovornik našeg lista.

Koliko znam, nastavlja on, dvojica batinaša su uhapšeni, a jedan se sam predao.

– Ova dvojica su uhapšena po nečijem nalogu, da se zataška slučaj, a ovaj treći se, takođe, po nalogu sam predao. Međutim, ja sam izbrojao njih devetoricu prisutnih tamo… A to su ti isti što se pojavljuju na našim opozicionim skupovima već duže vreme. Fotografišu, smeju se, prate nas, dobacuju. Do sada, ipak, nikada nisu posegli za nasiljem… – završavamo razgovor sa Bobanom Jovanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari