Jovanović: Kina Srbiji donosi prestiž 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Izbor Kine da Srbija bude centar i njeno predvorje za plasman u Evropu pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti, ali i brojne ekonomske koristi, ocenio je kaže za RTS nekadašnji šef diplomatije i ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović.

Odlični odnosi sa Kinom i njihova još bolja perspektiva rezultat su srpske politike razvijanja dobrih odnosa sa svima koji imaju dobre namere prema Srbiji, a stepen spremnosti Kine da sarađuje sa Srbijom je takav da je omogućio da saradnja krene silovito, ocenio je Jovanović u Jutarnjem dnevniku RTS.

On sugeriše da tu politiku treba čuvati uprkos pritiscima iz raznih pravaca, a da je alternativa tome vazalstvo. Srbija se sada reafirmiše kao zemlja koja može da vodi takvu politiku, uveren je Jovanović.

Komentarišući negodovanje EU zbog toga što Kina ekonomskim i političkim uticajem „želi da podeli Evropu“, Jovanović objašnjava da velike sile uvek sumnjičavo gledaju na poteze drugih i ukazuje da je „Kina novonastajuća sila“ i da je „to razlog za njihova strahovanja“.

Izbor Kine da Srbiju stavi u prvi plan i centar plasiranja na evropskom kontinentu „može da izazove ljubomoru kod suseda“ i strah kod onih koji ne žele da se ona etablira u Evropi, ocenio je Jovanović

„To pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi, pod uslovom da Srbija bude sposobna da to iskoristi“, rekao je Jovanović za RTS.

Kina se u pogledu investicija do sada „afirmisala kao zemlja koja drži svoju reč“, ukazao je Jovanović.

On je, komentarišući aranžman sa RTB Bor rekao dkako bi bi, sa stanovišta nacionalnih interese bilo bolje da je Srbija sačuvala rudarsko-topioničarski komplekst za sebe, ali naglašava da za to „nije bila kadra“ i da nema novca.

Zato je i ustupanje „Železare“ Kini, koja nema ofanzivne namere prema Srbiji, najsrećnije rešenje u skoro izgubljenoj situaciji, ocenio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari