Jovanović (Metla 2020): Državni sekretar ne zna šta govori kad nas poredi sa Francuskom 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanovć

Član predsedništva Pokreta Metla 2020 i lider DSS-a Miloš Jovanović je, komentarišući izjavu državnog sekretara Ministarstva pravde Radomira Ilića da bi pravosuđe trebalo da dobije eksternu kontrolu, prema kojoj bi Vučić kao predsednik u Francuskoj birao sudije i tužioce, rekao da Ilić „očigledno ne zna baš najbolje o čemu govori“.

Jovanović je kazao za današnji list Danas, da bi ta ideja značila samo zaštitu „gramzivoj i nepoštenoj političkoj eliti“ kojoj državni budžet „najčešće služi za punjenje sopstvenih džepova“.

„Prvo zato što, iako francuski predsednik imenuje ukazom sudije i tužioce, u izboru ovih prvih najvažniju ulogu igra visoki savet sudstva, dok tužioce predlaže ministar pravde“, naveo je Jovanović, koji je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, takav sistem u Francuskoj je upravo zbog te hijerarhijske organizacije gde se na vrhu nalazi Ministarstvo pravde, često na meti kritike.

„U današnjoj Srbiji bi sličan sistem samo predstavljao dodatnu zaštitu gramzivoj i nepoštenoj političkoj eliti kojoj državni budžet najčešće služi za punjenje sopstvenih džepova“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari