Jovanović Mondoloniju: Pariz isticanjem kosovske zastave ponizio Francusku 1Foto: DSS

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović danas je uputio otvoreno pismo srpskom ambasadoru Francuske Frederiku Mondoloniju povodom isticanja kosovske zastave na katedrali Notr Dam u čast država pobednica u Prvom svetskom ratu.

Pismo prenosimo u celosti.

„Vaša ekselencijo ambasadore Francuske,

Vest o isticanju zastave secesionističkog Kosova uporedo sa zastavama država učesnica i pobednica u Prvom svetskom ratu u katedrali Notr Dam neverovatna je i apsolutno skandalozna.

Da li ste, Vaša ekselencijo, kao neko ko predstavlja francusku državu i zastupa njene interese u Srbiji, upozorili zvanični Pariz da se ne bruka prekrajanjem istorije i isticanjem zastave tzv. Kosova, lažne države koja nije ni postojala u vreme srpskih i savezničkih pobeda u Velikom ratu, niti postoji danas, niti će ikada postojati?

Da li ste, Vaša ekselencijo, upozorili zvanični Pariz da ovim sramnim i bednim činom ponižava sebe i svoju zemlju, a ne Srbiju?

To se, ekselencijo, od Vas očekivalo tim pre što biste morali da poznajete istoriju zemlje domaćina.

Veoma dobro znate da je srpski narod prema francuskom narodu i državi gajio prijateljska osećanja, iako ne uvek opravdano. Znate da je na mestu na kojem se pre toga nalazio spomenik Karađorđu Petroviću podignut spomenik Zahvalnosti Francuskoj, u znak prijateljstva zbog njene pomoći u Prvom svetskom ratu. Znate i za Albansku golgotu srpske vojske i njeno herojstvo. Mogli biste o tome da čitate i u memoarima velikog francuskog maršala i srpskog vojvode Luj Franše d’ Eperea, komandanta savezničkih armija na Solunskom frontu.

Umesto toga, zemlja koju predstavljate se osramotila pred sopstvenom vojskom iz Velikog rata i još jednom se pokazala nedostojnom svoje istorije.

Kada već ne znate svoju istoriju, znajte, Vaša ekselencijo, da ćete, kao zemlja, zaslužiti svoju sudbinu. Ona će se u najboljem slučaju ogledati u građanskom ratu, u najgorem, u islamizaciji i definitivnom nestajanju sa istorijske pozornice jednog naroda „bele rase, grčke i latinske kulture i hrišćanske vere“, kakvim ga je nekada opisao Šarl de Gol.

Iako još nije kasno da se promeni sramna odluka o isticanju zastave tzv. Kosova među zastavama zemalja učesnica u Prvom svetskom ratu, strahujem, Vaša ekselencijo, da je natpis na crnom platnu, kojim je nekada prekriven spomenik Zahvalnosti Francuskoj zbog učešća Vaše zemlje u NATO agresiji, nepovratno tačan: „Neka je večna slava Francuskoj koje više nema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari