Jovanović: Protesti ulaze u novu fazu 13. aprila, vidljive pukotine u režimu   1Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da će veliki miting 13. aprila u Beogradu označiti novu fazu protesta opozicije i građana koja će dovesti do fer izbora na kojima će vlast biti smenjena.

„Cilj opozicije nije promena vlasti na ulici, nego na fer izborima. Pozivam sve nezadovoljne i ponižene građane iz cele Srbije da dođu u subotu u 15 sati ispred Doma skupštine. Protest će biti miran, kao što su bili protesti i u prethodna četiri meseca. Spremni smo da sprečimo sve eventualne provokacije druge strane. Izvor nasilja i napetosti u Srbiji je uvek bio i danas je samo režim“, rekao je Jovanović za N1.

Jovanović je istakao da će se protesti nastaviti i posle 13. aprila, ali će biti „obogaćeni novim formama“, i istakao da protesti nisu „samo politički, nego pre svega društveni“ i da im je cilj „potpuna promena postojećeg i resetovanje sistema“.

„Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić će na kraju biti prinuđen na fer i poštene izbore. Mi smo se obavezali da će, kada obezbedimo fer izbore, na zajedničkoj opštenarodnoj listi biti, pored stranaka, i ugledni ljudi i predstavnici građana koji su protestovali. Ubeđen sam da će Vučić i njegova ekipa biti poraženi na fer izborima“, rekao je Jovanović, a prenosi Narodna stranka.

Jovanović ocenio je da je raskopavanje centra Beograda „sabotaža i osveta“ Vučića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića prema slobodarskom duhu Beograda.

„U trenutku kada je duh slobode zavladao Beogradom, oni parališu centar grada i udaraju na Kalemegdan. To rade bez potrebnih dozvola i protivno zakonu“, rekao je Jovanović.

On je istakao da odbornička grupa Savez za Srbiju neće dozvoliti uništavanje Beograda i da će nastaviti pravnu, političku i medijsku borbu protiv nakaradnih projekata, poput gondole na Kalemegdanu.

„Gradnja žičare je strogo zabranjena Planom generalne regulacije za to područje. Ako se usude da nastave radove, to nećemo dozvoliti i, ako treba, branićemo golim rukama Kalemegdan i naše kulturno i istorijsko nasleđe“, rekao je Jovanović.

Jovanović je najavio da će nastaviti da podnosi krivične prijave, zahteve za inspekciju, i da će o uništavanju Kalemegdana pisati institucijama u Srbiji i obaveštavati evropske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari