Jovanović se priključio poslaničkom klubu LSV 1Foto: Twitter / @LDP

Lider LDP Čedomir Jovanović pristupio je poslaničkoj grupi Liga socijaldemokratske Vojvodine-Zelena stranka u Skupštini Srbije.

On je svojim potpisom omogućio LSV, koja je odlaskom Marinike Tepić iz stranke ostala na četiri poslanika u parlamentu Srbije da zadrži poslanički klub. Jovanović se nada da će njegov gest zaustaviti obračune među strankama i snagama građanske orijentacije koje su prevelika manjina u zemlji da bi vodile međusobne ratove. Za Marinku Tepić, bivšu poslanicu LSV, gest Jovanovića nije simboličan, već predstavlja zvanično objedinjavanje politike LSV sa delovanjem Čedomira Jovanovića.

„Moramo da čuvamo jedni druge… Pogrešno je i šteta je da zbog predsedničkih izbora Skupština ostane bezm LSV-a, autentične vojvođanske partije. Ako neko treba da nestane neka to budu politike zločina i stranke koje su ih sprovodile, ekstremisti koji nas vraćaju u devedesete, a ne bilo ko od simbola beskpromisne borbe protiv ludila koje nam se ponovo vraća u život, između ostalog i zbog toga što su građanske demokratske snage same sebi prečesto bile najveći neprijatelj.Nenad Čanak i njegova stranka su sa svim pijetetima i hipotekama koje ih prate potrebni Srbiji i ja sam ih podržao jer sam siguran da je svima potrebno više demokratije, solidarnosti, tolerancije, više odlučnosti u borbi za građanske slobode i ljudska prava, više Vojvodine i svih njenih vrlina“, kaže Jovanović za Danas i dodaje da je LDP ledomac koji krči put i najodaniji čuvar svega što je ugroženo a potrebno društvu.

On podseća da je njegova stranka najodlučnije delovala protiv politike devedesetih i zato danas mora da pomogne kako bi se sačuvala LSV, jedna od nezaobilaznih stranaka koja je i tada i danas, kada je zemlja na sličan način ugrožena, bila retko uporište ideje evropske Srbije.

Iz LDP poručuju i da su sa LSV na prošlim izborima bili partneri i da je tada rečeno da se saradnja neće završiti na dan izbora, nego da se moraju čuvati iste vrednosti, koje su u slučaju LDP i LSV nesporne. „Naknadno će biti doneta odluka kako će izgledati poslanički klubovi u budućnosti, a sada je bitna porukakoja odlazi u javnost da demokratske i građanske organizacije treba da rade i deluju zajedno, a ne da budu razjedinjene“, kažu u LDP.

Marinika Tepić, bivša poslanica LSV, kaže da je gest Jovanovića i LDP nije simboličan i da predstavlja zvanično objedinjavanje politike LSV sa delovanjem Čedomira Jovanovića.

„Umesto da se jasno distancira od podrške Vučićevoj vlasti, pa makar ostala i bez poslaničkog kluba i time dokaže da je prava opozicija, LSV je pre pribegla dokazivanju da se ništa ne menja dok joj članovi napuštaju stranku. Pri tom bi trebalo da se zna da je LSV kao jedan od razloga za drastičan gubitak glasova navodio upravo odnos sa Čedomirom Jovanovićem u republičkoj predizbornoj koaliciji. Tvrdilo se da su nas birači zbog toga kaznili. Sudeći po razvoju događaja za LSV su možda birači i nebitni. Nadam se samo da će časni ljudi koji čine većinu i u LSV i LDP podići glas protiv loših odluka svojih rukovodstava“, napominje za Danas Marinika Tepić.

Poslanička grupa LSV, nakon odlaska Tepićeve, ostala je na četiri poslanika i činili su je Nenad Čanak, koji je predsednik, Goran Čabradi, Čedomir Jovanović, Nada Lazić i Olena Papuga. Poslanička grupa LDP-SDA Sandžaka, nakon što je Jovanović istupio iz nje, ima pet poslanika, a čine je Bajro Gegić, Enis Imamović, Žarko Korać, Nenad Milić i Nataša Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari