Jovanović: Uslovljavanje dijaloga je Vučićeva pogrešna odluka 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić greši, jer nastavak dijaloga Beograda i Prištine uslovljava povlačenjem odluke prištinskih vlasti o uvođenju takse na robu iz Srbije i ocenio da, uprkos svim problemima, ti razgovori moraju biti nastavljeni.

“Svaki izgubljeni dan je nova pretnja za ljude koji na Kosovu žive. Zbog toga je juče došlo do sukoba između ministra spoljnih poslova Dačića i mene, zbog njegovog diletantskog diplomatskog ponašanja, zbog one konferencije za novinare nakon rezultata koji su stigli iz Dubaija”, rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Od Evropske unije (EU) očekujemo da nam pomogne da rešimo problem sa prištinskim vlastima kojom predsedava austrijski kancelar, koga smo izvrgavali ruglu nakon rezultata iz Dubaija, dodao je on.

Srbija, prema njegovim rečima, u ovom trenutku zavisi od SAD i EU.

„Napravio bih grešku kada bi rekao da su za stanje u kome se nalazi proces dijaloga Beograda i Prištine odgovorni samo Tači i Vučić, samo političari u Prištini i Beogradu. Velika je odgovornost EU i SAD”, rekao je Jovanović.

On je dodao da je zbog toga uputio pismo zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmeru, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidu Mekalisteru i komesaru za pregovore o proširenju EU Johanesu Hanu i tražio od njih konkretniji odnos u procesu dijaloga.

“Danas nisu dovoljne njihove deklarativne osude i izjave. Tražim od njih mnogo odgovorniji odnos prema kosovskoj krizi i čitavom regionu”, rekao je Jovanović.

On je dodao da u pismu od njih traži da dođu u Beograd i odu u Prištinu i “omoguće nastavak dijaloga sa ili bez taksi”.

“Neka nađu način da se ponovo sedne za sto i razgovara. Naš narod je uvek stradao zbog kontinuirano pogrešne politike koja se vodila iz Beograda i nesposobnosti međunarodne zajednice”, rekao je Jovanović. Ovako kako danas branimo Kosovo branili Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, istakao je on.

“Tražim od Vučića da odmah ide da se dogovori i nastavi pregovore i dođe sa rezultatom i kaže ovo je najbolje što ja mogu”, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari