Jovanović: Za sredu zakazana sednica Skupštine opštine, tenzije zbog formiranja vlasti 1Foto: Zdrava Srbija

U Topoli je za sredu, 19. avgusta zakazana konstitutivna sednica Skupštine opštine na kojoj će biti verifikovati mandati 41 odbornika izabranih na lokalnim izborima 21. juna i izabrani predsednik, zamenik i sekretar lokalnog parlamenta.

Dva dana pre konstituisanja Skupštine još je neizvesno ko će obezbediti podršku za formirnje lokalne vlasti, a uporedo sa neizvesnošću rastu i tenzije između glavnih rivala – stranke Bolja Srbija čija je lista osvojila 16 mandata i Srpske napredne stranke (SNS) sa 15 mandata.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović izjavio je FoNetu da SNS danima vodi kampanju zastrašivanja odbornika Bolje Srbije u nameri da ih primora da promene stranku.

Kampanja pritisaka i pretnji kulminirala je u petak, kada je uhapšen direktor Doma zdravlja u Topoli dr Goran Đorđević, drugi sa liste Bolja Srbija, pod optužbom da je navodno medicinskoj sestri u Topoli potpisao potvrdu da je tri meseca volontirala u ovdašnjem Domu zdravlja kako bi mogla da polaže državni ispit.

On je nakon 12 sati provedenih u policiji pušten, rekao je Jovanović, dodajući da tu nije bio kraj „nezabeleženog političkog beščašća u Topoli” .

Odmah nakon hapšenja Đorđevića, ostali odbornici sa liste Bolja Srbija dobili su preko vibera, sa nepoznatog broja fotografiju Đorđevićevog privođenja sa porukom: „Pripazi šta radiš”, kazao je Jovanović.

Jovanović je istakao da je to „velika sramota onih koji su sprovodili kampanju, posebno državnih organa koji su delovali u funkciji jedne stranke”, apelujući na njih da svoj posao obavljaju isključivo po Ustavu i zakonu.

Skupština opštine Topola ima 41 odbrnička mesta, a pored Bolje Srbije sa 16 i SNS sa 15 odbornika, svoje predstavnike imaće Grupa građana Novi ljudi za bolju Topolu – šest, Socijalistička partija Srbije – tri i Pokret za kraljevinu Srbiju jednog.

Jovanović je naglasio da stranka Bolja Srbija, čija je lista pobedila, treba da bude stožer lokalne vlsti, dodajući da će pregovori o formiranju potrebne skupštinske većine verovatno trajati do početka sednice Skupštine.

Verujem da će Bolja Srbija obezbediti skupštinsku većinu i pozivam sve časne i poštene odbornike, koji su izabrani voljom naroda da tu volju sprovedu u delo, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari