Jugoslav Stajkovac: Promene za dobrobit srednje klase 1

Predsednik opštine Aleksandrovac prof. dr Jugoslava Stajkovac je jedan od lokalnih političkih lidera koji decenijama zaredom zadobija poverenje svojih sugrađana na izborima.

Još 1986. godine postavljen je, kao tada najmlađi u ondašnjoj Jugoslaviji, za predsednika opštine. Dvanaest godina nalazi se na čelu „Pokreta za Župu-dr.Jugoslav Stajkovac“ i u tom periodu zabeležio je šest izbornih pobeda od kojih je zadnja, aprila 2016, sa osvojenih 52 odsto glasova i 32 od 59 odbornika u Skupštini opštine Aleksandrovac, apsolutni trijumf.

Razgovarajući sa dr Stajkovcem o predstojećim manifestacijama u Aleksandrovcu, V međunarodnom Sajmu vina i 53. Župskoj berbi (od 21. do 25. septembra) saznali smo da na nagovor svojih saradnika a i brojnih prijatelja iz zemlje, razmišlja o kandidaturi na predstojećim predsedničkim izborima u maju 2017. Evo šta nam je rekao o mogućnosti da se kandiduje na predsedničkim izborima:

– Dugo sam u politici, dovoljno dugo da spoznam i shvatim svu težinu problema uzrokovanog, između ostalog, i jazom između takozvanih političkih elita i naroda. Taj jaz i nerazumevanje proističe dobrim delom i iz prirode političkih procesa koji su dobrim delom uslovljeni političkim sistemom. Nažalost, naš izborni sistem u kombinaciji sa partokratijom koja hara Srbijom dovodi nepripremljene i neuke. Moj kredo u životu je da dajem primat radu, znanju i iskustvu i da se kao lider tima okružujem saradnicima koje krase ove osobine, ali i da ih stalno, svojim primerom upozoravam i posećam da ne smeju da se otuđuju od naroda, da budu komunikativni, neposredni, da poštuju dogovoreno…

U tome, a i u mom osećanju građenom na činjenicama da danas u političkim procesima nema pravih reprezenata onih građana čije je mesto u društvu određeno njihovim položajem u procesu rada i raspodeli novostvorene vrednosti, tražim tačku oslonca za moju konačnu odluku o kandidaturi za predsednika Srbije. Ovoj zemlji i narodu trebaju promene koje će na društvenu scenu u političke procese vratiti one koje surova i nepravedna tranzicija gura na margine duštvenih tokova, a to su pripadnici nekadšnje srednje klase koju činili dobri domaćini na selu, uspešne zanatlije, kvalifikovani radnici, visokoobrazovani uposlenici u javnom sektoru…

Opšti i politički ciljevi jedne zajednice isuviše su ozbiljna stvar da bi njihovo redefinisanje bilo prepušteno samoproklamovanoj eliti, koja ne pokazuje želje i volje da u političke procese uključi one koji su u procesu stvaranja nove vrednosti stvarna elita, a to je po meni srednja klasa. Ako steknem ubeđenje da ću svojom kandidaturom za predsednika Srbije pokrenuti nagoveštene teme, onda će i moja konačna odluka biti pozitivna, ističe u razgovoru za Danas dr Stajkovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari