Jun nije uobičajen mesec za izbore 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Posle današnjih sednica stranačkih organa Srpske napredne stranke verovatno neće biti jasnije hoće li biti vanrednih izbora ili ne, nezvanično se juče moglo čuti od naših izvora u SNS i bliskim ovoj stranci.

Danas će (utorak), kako je zvanično najavljeno, u 16 sati, biti održane sednice najviših organa vladajuće partije, Predsedništva SNS, proširenog sastava Izvršnog odbora i Glavnog odbora.

Ova manifestacija biće održana u beogradskom Sava centru. Agencija Tanjug i mediji bliski vlasti najavljuju učešće 7.000 članova SNS, kao i da će oni moći da prate događaje u holovima, preko video-bima. Budući da prošireno rukovodstvo čak i tako velike partije kao što je SNS (brojnije i od vladajuće partije u Nemačkoj, koja je 12 puta veća od Srbije) ne domaša do broja 7.000, verovatno je ta cifra u vezi sa mitingom opozicije u subotu.

Podsetimo, policijska i procena vlasti glasi da se na mitingu „Svi kao jedan – jedan od pet miliona“ okupilo najviše 7.500 ljudi. Glavni odbor SNS broji više od četiristo članova.

Ranije je pominjana mogućnost da se vanredni izbori za parlament Srbije raspišu za 23. ili 30. jun, a da lokalni sleduju u redovnom terminu u maju 2020. (održani su zajedno u aprilu 2016)

Tabloidi su javili i da će sednica proširenog sastava rukovodstva SNS biti otvorena za javnost, međutim u zvaničnoj najavi Informativne službe Srpske napredne stranke navodi se da je za javnost otvoreno uvodno izlaganje lidera i predsednika Aleksandara Vučića. Nakon Vučićevog izlaganja navodi se da se sednica zatvara za javnost.

Izvori Danasa sa političke scene uključeni u organizaciju ove manifestacije, za naš list nezvanično navode da definitivna i pozitivna odluka o vanrednim izborima neće biti doneta, jer partiji na vlasti odgovara stanje neizvesnosti.

To se može zaključiti iz sada već ustaljenog ponašanja u kojem se o mogućim izborima stalno u javnosti razgovara, proturaju se datumi medijima, cela stranka želi izbore, a njen predsednik ne… Uz to, obrazlažu izvori Danasa bliski SNS, jun, koji je pominjan u kontekstu izbora, svakako nije uobičajeni mesec za održavanje izbora.

Prema navodima naših izvora, ovako zamišljeno održavanje stranačkih sednica je pravljenje medijskog spektakla, bez ikakvih važnih zaključaka, koji će biti uvod u miting SNS zakazan za petak, 19. april. Sreda i četvrtak biće iskorišćeni za medijsku eksploataciju ovog događaja, što je sve uvod u stranački miting.

Naši sagovornici procenjuju da živi prenosi debata unapred pripremljenih članova partije, imaju za cilj da se pokaže demokratičnost SNS, a ceo događaj je demonstracija njene snage.

Odluke koje mogu očekivati, prema navodima naših sagovornika, mogle bi da budu one koje se odnose na mesne odbore i koordinatore koji će dobiti kvote o broju ljudi koje treba da dovedu na miting u petak.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne očekuje da danas ili noćas bude doneta odluka o izborima već će, kako kaže, biti iskazana načelna spremnost partije da se na izbore izađe, a predsedniku stranke i države će biti prepušteno da u odnosu na političke i geopolitičke okolnosti donese odluku.

Anđelković smatra da atmosfera u društvu i ponašanje opozicije zahtevaju stalnu spremnost i aktivnost partije za eventualne izbore, te da ovakvi događaji upravu služe aktivaciji stranačkih odbora, s obzirom na to da je stranka veliki i trom mehanizam koji stalno treba aktivirati.

Podsetimo da je posle sednice Predsedništva SNS 25. marta predsednik Vučić rekao da su svi članovi ovog stranačkog organa bili za izbore a da je on bio suzdržan.

Kako je tada rekao, izbora neće biti na jesen i da smo im sada znatno bliže nego pre. Prema njegovim rečima, ako izbora i bude biće održani u junu ili u proleće naredne godine. Tada javnosti rekao da je zamolio Predsedništvo stranke da dobije određeno kratko vreme da odluku donese.

Tim za razgovore

Posle mitinga opozicije ispred Skupštine u subotu, najavljeno je da će biti određen tim za razgovore i da očekuju da vlast učini isto, ali da insistiraju da se razgovara o zahtevima koje su pročitali na mitingu – formiranju zajedničke komisije za definisanje fer izbornih uslova, izboru novog sastava REM i izboru tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma RTS i RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari