Juratović: Beograd i Zagreb moraju rešiti pitanje granica 1Juratović Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Srbija je prije nekoliko dana otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU (poglavlje 9) međutim sva ta poglavlja treba i zatvorit, a upravo je poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i priznavanje granica tema poglavlja 35, koja se smatra ključnim u pretpristupnim pregovorima Srbije, navodi za Danas Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, govoreći o značaju unapređenja odnosa Srbije i Hrvatske.

Povodom čestitke koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović za Dan državnosti, naš sagovornik ističe da takva poruka doprinosi poboljšanju veza dveju država.

– U čestitki Vučić je poručio kako, uz zajedničke napore obiju strana, očekuje intenziviranje dijaloga o pitanjima od obostranog interesa, poželio je daljnji napredak i blagostanje svim građanima obje države, što je sasvim jedno uobičajeno ponašanje predstavnika država prema susjednim zemljama koje rijetko poprimaju medijsku pažnju. Međutim, za zemlje koje ne dijele baš blistavu prošlost u svojim odnosima poput Hrvatske i Srbije zasigurno ovakva poruka doprinosi poboljšanju odnosa, napretku suradnje u bilateralnim odnosima, što je Zapadnom Balkanu prijeko potrebno jer su ove dvije zemlje reflektori za cijelu regiju. Za to su zasigurno zaslužni velikim dijelom i pretpristupni pregovori Srbije sa EU, koji obavezuju članice na priznavanje samostalnosti susjednih zemalja i dobrosusjedske odnose, ukazuje Juratović.

Kako su za naš list nedavno rekli pojedini predstavnici diplomatskih krugova, hrvatski zvaničnici, predvođeni Grabar Kitarović, zameraju Vučiću što srpske vlasti nisu ništa učinile na rešavanju pitanja nestalih osoba u ratu devedesetih. U tom kontekstu, diplomate podsećaju na izjavu hrvatske predsednice da bi ponovo pozvala predsednika Srbije u posetu i da prethodni poziv nije bilo greška, ali da je preduslov za taj susret da dođe do pomaka u rešavanju pitanja nestalih.

Izvori Danasa nezvanično ističu i da su predstojeći predsednički izbori „mnogo veći problem“ za predsednicu Hrvatske od odnosa sa Srbijom, te da joj naročito nije po volji činjenica što će joj jedan od rivala biti muzičar Miroslav Škoro. „Grabar Kitarović će izgubiti deo glasača koji će se prikloniti Škoru, naročito onih koji su tvrda nacionalistička struja. Stoga, ne treba očekivati da će srpsko-hrvatski odnosi biti unapređeni sve dok ne prođu izbori i u Srbiji i Hrvatskoj“, konstatuju diplomate.

Zamerke na račun Brisela

U diplomatskim krugovima se spekuliše da Hrvatska nije zadovoljna statusom koji ima u EU. Kao jednu od glavnih zamerki na račun zvaničnog Brisela, hrvatske diplomate navode činjenicu da se njihova država i dalje doživljava kao „deo Zapadnog Balkana, koji predstavlja asocijaciju na nestabilnost – u političkom i bezbednosnom smislu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari