Juratović: Berlin ne menja politiku prema Beogradu 1Foto: EPA

Njemačka je poprilično jasna i dosljedna u svojoj politici prema Srbiji a to je zalaganje za što brži ulazak svih preostalih zemalja regije u EU pa tako i Srbije koja je uz Crnu Goru pokazala najbolje rezultate.

Strateški dokument EU u kojem se navodi da bi Srbija i Crna Gora mogle 2025. pristupiti EU je prilika za Srbiju ali ne i garancija, jer sve naravno ovisi o brzini sprovođenja političkih reformi. Jedna od njih je i intenziviranje pregovora sa Kosovom. Srbija je ključna zemlja trenutno za sigurnost na Balkanu ali ne može samo Srbija da stabilizira regiju nego samo uz stabiliziranje susjednih zemalja cijela regija se može razviti u blagostanju. NJemačka se raduje uspješnom razvoju Srbije ali treba još puno raditi, još je puno posla pred Srbijom, pogotovo, ispunjavanje evropskih standarda u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi medija, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, ocenjujući srpsko-nemačke odnose nakon posete vicekancelara Zigmara Gabrijela Srbiji, koji je poručio da bi Srbija „trebalo da prihvati nezavisnost Kosova“.

Komentarišući burnu reakciju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića na Gabrijelovu konstataciju, sagovornik Danasa navodi da je „nespretno prevođenje ministra Gabrijela, gdje je njegova reč prihvatanje prevedena kao priznanje, izazvalo razna tumačenja“.

– Međutim, nijanse u izjavi su značajne jer je Gabrijel u Prištini ostao vjeran liniji njemačke vlade iz koje do sada nijedanput zvaničnom Beogradu nije poručeno da mora eksplicitno da prizna nezavisnost Kosova, zato ne vidim sad potrebu za nekim dodatnim komentarima izjave ministra Vulina i šefa srpske diplomacije Dačića jesu izdramatizirana i već puno puta viđena medijska haranga koja ima jednu jedinu svrhu kao i uvijek za prikupljanje jeftinih političkih bodova kod svog biračkog tijela. To nema nikakvih ozbiljnih utjecaja na vanjsku politiku i odnose Srbije i NJemačke, to je samo sedativ za glasače, smatra Juratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari