Kabinet generala Voltersa: Sa Vučićem nije bilo priče o hitnoj vezi sa Kforom 1Foto: Beta

U razgovoru glavnokomandujućeg NATO i američkih snaga u Evropi Toda Danijela Voltersa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije bilo reči o uspostavljanju hitne veze sa Kforom, već o potrebama očuvanja i pospešivanja postojećih vidova komunikacija.

Ovo je Glasu Amerike rečeno u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR).

„Aktuelni komandant Kfora (Lorenco Dadario) komunicira sa Vojskom Srbije i možda je to bilo pogrešno prevedeno. General Volters se zahvalio svim liderima za podršku koju daju tom načinu komunikacije i istakao koliko je važno što komandant Kfora ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regionu kako bi bio održan mir. Da bude u mogućnosti da brzo stiša napetosti ili nasilne incidente“, rečeno je Glasu Amerike.

Posle jučerašnjeg sastanka Vučića i Voltersa u Beogradu, kabinet srpskog predsednika saopštio je da je „general Volters prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost medjusobne komunikacije, jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti“.

Volters je danas završio trodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu tokom koje je posetio Sarajevo, Beograd i Prištinu.

Glasu Amerike je u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi ukazano da je svrha Voltersovog boravka na Zapadnom Balkanu bila promocija mira.

„U svakoj od država imao je sastanke s liderima da bi se informisao o situaciji na terenu, istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje sa vojnim snagama NATO u regionu i da bi promovisao mir i stabilnost u tom području“, navode iz SACEUR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari