Tadić o upotrebi vojske: Rekao sam generalu KFOR da ću da izvedem humanitarnu operaciju, i onda su otvorili vatru i zaustavili pogrom 1Printskrin TV Nova S

Vučić preti vojskom, a vojsku ne možete da upotrebite kao odgovoran čovek, ja to moram da kažem kao bivši predsednik Srbije, sem ukoliko ste neodgovorni i želite da Srbiju uvedete u rat sa Kforom, i u rat sa NATO, izjavio je Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije.

To je problem (upotreba vojske) sa kojim se mi suočavamo, dodao je Tadić, gostujući u programu „Probudi se“ na TV Nova S. „Ja sam se suočio, kao ministar odbrane tokom Pogroma na Kosovu i Metohiji (2004. godine ) sa jednom situacijom koja je bila gora od ove“, ispričao je Tadić.

„Vodio sam razgovore sa admiralom Kfora Džonsonom u našoj bazi u Raški i objasnio sam mu da imamo ozbiljan politički problem u centralnoj Srbiji, humanitarni problem na Kosovu, i da sam prinuđen da pravim humanitarni konvoj, kada je u pitanju izvlačenje našeg stanovništva“, naveo je bivši predsednik Srbije.

„Mi smo imali razradu te ideje unutar našeg Generalštaba, ali to nije bila ideja oružanih snaga koje bi ulazile u sukob sa albanskim policajcima, njihovim specijalnim jedinicama, i ne daj Bože Kforom, nego je to bila humanitarna operacija koju sam ja bio prinuđen da izvedem, u tom trenutku i upozorio sam generala Džonsona, i on je onda reagovao otvaranjem vatre u Čaglavici i zaustavljanjem pogroma srpskog stanovništva“, ispričao je Tadić.

Prema njegovim rečima, i on je takođe u svojstvu ministra odbrane tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore, ispostavljao zahtev da se srpski vojnici i policajci vrate na Kosovo po Rezoluciji 1244 SB UN i Kumanovskom sporazumu kojim je završeno NATO bombardovanje SCG.

„Usmeno sam postavio zahtev u razgovoru sa komandatom Kfora, nego je to bio potpuno drugačiji kontekst, nije došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova, to je bila 2003 i 2004. Da smo tada stavili nogu u ta vrata, situacija bi bila drugačija, naše operativne mogućnosti bi bile mnogo veće“, ispričao je Tadić, ali nije naveo kakav je odgovor dobio.

„Nismo imali Rosu u tom trenutku ni zametke kosovskih oružanih snaga, drugi je kontekst bio iako su neki elementi isti“, istakao je. Srbija ne vodi ozbiljnu i konsekventnu politiku, više je usmerena na javnost u centralnoj Srbiji nego ka rešavanju problema Kosova, zaključuje Boris Tadić.

Vlast nema ozbiljan plan za Kosovo, imamo samo podizanje i spuštanje energije, samo podizanje i spuštanje, na kraju će se i Vojska i građani navići da to nema nikakve konsekvence, naša vojska će slabiti, a građani biti sluđeni, primećuje Tadić.

Podizanje borbene gotovosti je opasan doprinos eskalaciji, postoji izreka ne vadi oružje ako ne možeš da ga upotrebiš, ukazao je on.

„Kada podignete borbenu gotovost i zapretite građanima i na Kosovu, i u centralnoj Srbiji, onda morate da kažete građanima, šta će se dešavati, na koji način vi mislite da branite to naše stanovšništvo, jer ulazak naše vojske na Kosovo znači sukob sa Kforom, a to znači novi rat sa NATO, to je nesumnjivo“, navodi Tadić.

„Naš zahtev za povratak vojnika na Kosovo više služi kao šminka za zamajavanje stanovništva, umesto da se građanima objasni da oni po Rezoluciji 1244 nemaju nikave nadležnosti da štite građane srpske nacionalnosti gde oni žive, nego da razminiravaju minska polja, da budu postavljeni na granice sa Albanijom i sa Severenom Makedonijom, da budu raspoređeni u blizini manastira, i tako dalje“, kaže bivši predsednik Srbije.

„Prosto, imamo manipulaciju u politici Srbije, podizanje tenzije, koja je doprinos eskalaciji sa srpske strane i doprinos opasnosti sa kojom se možemo suočiti svakog sekunda na Kosovu“, dodaje on.

„Zato je Kosovo ponovo u žiži međunarodne javnosti kao jedna ozbiljna pretnja, i mi smo zato takođe u žiži svetske javnosti, imam priliku da komuniciram sa stranim političarima i tink tenkovima, i dalje su procene, da li ćemo se probuditi u novom ratu“, navodi lider SDS.

„Vi imate sistem koji je oivičen, zamislite Evropu koja je oivičena, i u jednom delu bukti rat, jezivih razmera, imamo agresiju Rusiju na Ukrajinu, ubistva smrt, razaranje, imate politiku koja nagoveštava kontinuitet tok rata… Ako na drugom delu Evrope krene eskalacije ili se zapali neki konflikt, tog trenutka nastupa izuzetno teška situacija za bezbednost u Evropi, i niko to ne želi. To bi dovelo i do eskalacije u Ukrajini, ukoliko bi na Kosovu i Metohiji došlo do ratnih okršaja“, procenjuje Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari