Kako će biti obeležen Dan Evrope 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski pokret u Srbiji već dvadeset četiri godine tradicionalno obeležava Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji, navodi ova organizacija u saopštenju.

Ove godine Pokret će se pridružiti manifestaciji „Grad Evrope“, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info centra. Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u subotu, 11. maja, od 11 do 17 časova predviđeno je mnoštvo atraktivnih sadržaja, a Evropski pokret u Srbiji će zajedno sa zemljama članicama EU imati štand sa promotivnim materijalima, na kojima će posetioci moći da se upoznaju sa zanimljivostima vezanim za evropsku kulturu, kuhinju i istoriju.

Štand će u 12 časova posetiti Mihailo Crnobrnja, predsednik EPuS-a, Suzana Grubješić, generalna sekretarka EPuS-a, Vladimir Međak, potpredsednik EPuS-a, kao i članovi Izvršnog odbora koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

Filmsko veče na otvorenom zbog lošeg vremena prognoziranog za četvrtak, biće održano takođe u subotu od 20 časova na beogradskom Cvetnom trgu. Biće prikazan film nagrađivanog italijanskog reditelja Paola Vercija „Čarobne noći“ (Notti Magiche, 2018), a ulaz je slobodan.

U nedelju, 19. maja, Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji upriličiće muzičko-poetsko veče „Korak napred“. U prostoru Kulturne i umetničke zajednice LOLA u Resavskoj nastupiće poznati srpski kompozitor Aleksandar Simić sa ansamblom Serafimi, a domaćica večeri će biti glumica i predsednica Foruma Amra Latifić.

Dan Evrope će biti obeležen i u Subotici, Lazarevcu i Leskovcu, gde će lokalna veća EPuS-a organizovati ulične akcije, radionice i tribine za sugrađane.

EPuS će obeležavanje Dana Evrope nastaviti tokom maja i juna, organizacijom Fejsbuk razgovora za mlade sa Galebom Nikačevićem u Čačku i Srđanom Dinčićem u Beogradu, Evropskim časovima u Požegi, navodi se u saopštenju i podseća da se Dan Evrope obeležava 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova, koji je pet godina kasnije najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Predsednik na prijemu kod Fabricija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u četvrtak, 9. maja 2019. godine, prisustvovati svečanom prijemu povodom Dana Evrope, koji organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, saopšteno je iz kabineta predsednika. Svečani prijem biće održan u Kombank dvorani u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari