Kako izgledaju dežurstva u "Slobodnoj zoni" u Pionirskom parku? 1Foto: Narodna stranka

Kišovito i hladno vreme, veruju u opoziciji, utiče na broj građana koji dolaze u beli šator sa državnom i zastavom protesta „Jedan od pet miliona“ postavljen u subotu u Pionirskom parku ispred zgrade Predsedništva.

Kada bude sunčanije, očekuje se, biće mnogo više onih koji će sa opozicionim liderima, poslanicima i odbornicima razgovarati i razmenjivati ideje i stavove te ispuniti svrhu uspostavljene Slobodne zone.

Do tada, tokom 24-časovnih dežurstava predstavnika stranaka u Slobodnoj zoni, građani dolaze u prolazu ili s dobrom namerom pa im donose posluženje i osveženje, neko da se požali jer nema posao, neko jer je otpušten, neko iz čiste radoznalosti.

Pun sto posluženja, vanilica, sokova, domaćih kolača zatekli smo danas u belom šatoru dok je sa ozvučenja brujala pank muzika. U gužvi ispred šatora uglavnom su aktivisti i članovi Narodne stranke, koja je juče u 13 sati dežurstvo preuzela od predstavnika Nove stranke i Pokreta slobodnih građana.

Sutra bi od NS dežurstvo trebalo da preuzmu demokrate, a od njih Stranka slobode i pravde.

Narodnjaci su, prema našim informacijama, okupili oko 50 onih koji će se smenjivati tokom dana i noći i koji će sve vreme biti tu na usluzi zainteresovanim prolaznicima. U pola osam, kao i svake večeri, emituje se Slobodan dnevnik, a i dalje traje izložba „Vučićevih laži“. Pomno se prati ko od naprednjaka i ostalih saradnika dolazi na konsultacije kod predsednika.

Po podne se očekivao i dolazak Dragana Đilasa, jednog od lidera Saveza za Srbiju i predsednika SSP. Pravilo je, kako kažu, da predstavnici stranaka koje nisu na redu za dežurstvo obilaze one koji „stražare“.

Unutar šatora može se potpisati Sporazum s narodom i popuniti anketa. U njoj je postavljeno pitanje šta je najveći problem u Srbiji. Ponuđeni odgovori su: odlazak mladih i stručnih ljudi u inostranstvo, loše zdravstvene usluge zbog odlaska lekara i medicinskog osoblja, protivustavna inicijativa za razgraničenje sa KiM, kriminalizacija društva, zloupotreba države od strane vladajuće partije, pravna, socijalna i ekonomska nesigurnost i medijski mrak. Postoji i opcija „ostalo“ u kojoj svako može da napiše šta smatra problemom.

Opozicioni lideri za sada nisu proveli celu noć u šatoru. Uglavnom se to prepušta mlađim aktivistima, ali je zato u nedelju uveče lider PSG Sergej Trifunović održao koncert za predsednika pevajući mu pesme Svetlane Ražnatović „Kukavica“ i pesmu „Vidovdan“.

Posle Slobodnog dnevnika, gledao se Utisak nedelje, pa NBA utakmica i „Igra prestola“. Dežurni u šatoru, kako nam je rečeno, dočekali su i danas predsednika, koji je nešto poranio u odnosu na nedelju, pa je na posao došao u pola osam.

Na drugoj zvaničnoj konferenciji za novinare u Slobodnoj zoni, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da su bitne samo tri stvari.

– Pod jedan, protesti se moraju nastaviti neprestano i svuda. Pod dva, bojkot institucija mora biti totalan i pod tri moramo ostati jedinstveni. Sve ostalo je manje važno – kratko je rekao Jeremić.

Dok je predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan naveo da je noć između nedelje i ponedeljka protekla mirno, da je Slobodna zona želela da glasa za predlog broj dva i Maju Pavlović u Utisku nedelje, ali da nisu u tome uspeli, te da su rasli na kiši, s obzirom na to da je lila tokom cele noći.

– Slobodna zona je slobodna ne samo zbog razgovora sa građanima nego je slobodna zona od propagande Aleksandra Vučića. Ovde možete sve nedoumice, prezumpcije krivice koje je nametnuo Aleksandar Vučić da pretvorite u prezumpciju nevinosti – naveo je on.

A Petar Miletić, član Predsedništva PSG, ponovio je da se ne odustaje od tri zahteva, smene u REM, smene rukovodstva RTS i RTS i fer, demokratski i slobodni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari