Kako srpska opozicija nastupa na međunarodnom planu 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Međunarodne aktivnosti opozicionih partija i njihovih lidera gotovo da su uvek, za razliku od predstavnika vlasti, ispod radara javnosti.

Osim kada neki visoki strani zvaničnik ne zatraži razgovor i sa opozicionim predstavnicima, ili kada se u medijski fokus ne probije vest da i neki opozicionar prisustvuje nekom od velikih svetskih događaja, kao što je to bilo nedavno kada je Vuk Jeremić, kao bivši predsedavajući Generalne skupštine UN, bio na njenom godišnjem zasedanju. To javnost verovatno i ne bi saznala, da nije predstavnika vlasti koji su njegovo prisustvo praktično ocenili suvišnim i s omalovažavanjem govorili da se opozicija šeta i slika po hodnicima zgrade Ujedinjenih nacija.

U situaciji kada vlast teži da dominira i javnim i privatnim prostorom, postavlja se pitanje koji kanali ostaju opoziciji za međunarodne aktivnosti i kontakte. Lična poznanstva stečena zbog obavljanja državnih ili partijskih funkcija deluju kao najbolja opcija, uz saradnju na partijskom nivou kroz članstvo u udruženjima stranaka u inostranstvu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da opozicione stranke sarađuju sa programski bliskim partijama u Zapadnoj Evropi ili Rusiji, te da su to kontakti i na ličnom i na partijskom nivou. Kako dodaje, dubina saradnje, osim od orijentacije stranke, zavisi i od profila njenog lidera i ljudi u njoj. Od onih autističnih koji su strogo nacionalno orijentisani samo ka strankama istog profila, do onih koje teže saradnji i odnosima samo sa partijama iz Zapadne Evrope, preko stranke na vlasti u Srbiji koja balansira.

Prema njegovim rečima, uz interesovanje domaćih partija da ostvare kontakt sa strancima, i strani zvaničnici i ambasade teže da ostvare lične kontakte sa predstavnicima domaće političke scene. On izdvaja Jeremića kao nekog ko među opozicionarima ima brojne jake lične kontakte u inostranstvu.

Podrazumeva se da su stranim visokim zvaničnicima pandan u razgovorima predstavnici vlasti u Srbiji, ali se neki od njih, a pogotovo zvaničnici iz EU često sreću i sa onima koji drugačije misle, što u Skupštini Srbije sa opozicionim parlamentarnim grupama što na sastancima sa liderima opozicionih partija. Periodični susreti lidera opozicije sa stranim ambasadorima takođe nisu retkost iako se o njima javnost ne izveštava.

Osim prilike da u tim razgovorima opozicija kaže i koju kritiku vlasti i njeno viđenje situacije u Srbiji, zvanični međunarodni kontakti su mogući, ako je to cilj, i putem parlamentarnih grupa prijateljstava sa parlamentima brojnih svetskih zemljama, parlamentarnim delegacijama u evropskim institucijama, ali i ostvarivanjem kontakata sa pojedinim partijama. Nedavno je delegacija pokreta Dosta je bilo gostovala na redovnoj godišnjoj konferenciji Konzervativne partije Velike Britanije u Birmingemu. Bliskost politika već postoji, jer se konzervativci raduju izlasku Velike Britanije iz EU, a najnovija politika ovog pokreta podrazumeva „da je jedini ispravan izbor za Srbiju da odustane od članstva u EU, da izađe iz kandži Nemačke i da krene drugim putem integracija u Evropi“.

Domaće partije na međunarodnoj sceni mogu biti i članice saveza evropskih partija. Tako je DS članica Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale.

Jovana Majstorović, internacionalna sekretarka DS, uz to i predsednica podmlatka PES, za naš list kaže da DS redovno učestvuje na svim sastancima, forumima i diskusijama PES i SI, a uz to DS je u stalnom kontaktu i razmenjuje informacije i ljude sa levo orijentisanim partijama u regionu. Prema njenim rečima, poslanici DS uvek učestvuju na sastancima sa stranim zvaničnicima, funkcioneri partije se odazivaju na pozive na sastanke stranih ambasada ili fondacija.

Kako je Vuk Jeremić, kao bivši ministar spoljnih poslova i predsedavajući GS UN, sada predsednik Narodne stranke, stakao puno veza van zemlje i, čini se, nametnuo se kao glavni operativac opozicionog Saveza za Srbiju „za odnose sa inostranstvom“, pitali smo Janka Veselinovića, predsedavajućeg SZS, kako će ovaj opozicioni blok delovati na međunarodnoj sceni i da li će se oslanjati samo na Jeremića. Veselinović odgovara da je sreća Saveza da naspram aktuelnog režima u Savezu imaju političke figure svetskog političkog „kalibra“, poput Vuka Jeremića, te da će im njegovo iskustvo dobro doći.

– I to je dobro za Srbiju, jer nas neće obrukati i sigurno neće poput aktuelnog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića strane zvaničnike zabavljati pesmom i plesom. To što je član predsedništva SZS Vuk Jeremić je odlično jer njegov sadašnji rad nije nikakvo soliranje već ozbiljan rad u cilju sprovođenja programa Saveza ali i u interesu suvereniteta i prosperiteta Srbije – navodi on i dodaje da i sve druge članice Saveza, prema svojim kapacitetima i potrebi, zastupaju zajedničku politiku i na međunarodnom planu i u interesu građana.

Prema njegovim rečima, Savez deluje jedinstveno po svim ključnim pitanjima, definisanih u 30 tačaka programa, ali i po pitanju saradnje sa političkim subjektima u EU, Rusiji, Kini, zemljama u regioni i drugim zemljama, jer Srbija nije izolovano ostrvo, već sastavni deo evropskog kontinenta i međunarodne zajednice, u najširem političkom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari