Kako vrh SNS kontroliše pandemiju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović; Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV; Foto: FoNet/ Marija Đoković

„Mere i odnos prema pandemiji su se isključivo usaglašavali sa istraživanjima javnog mnjenja, a ne stvarnim potrebama očuvanja javnog zdravlja“, ističe predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić za Danas, upitan da oceni koliko je sadašnja vlast SNS uspešna u kontroli pandemije kovida 19.

– Ova vlast se zapravo ni ne nosi sa pandemijom, već je sve vreme upotrebljavaju u svrhu političkog marketinga. Pa tako prvo ismevaju pandemiju, a potom protivzakonito uvode vanredno stanje i podižu paniku, kako bi mogli da zatvore zemlju i da omoguće ono besomučno ispiranje mozga svakodnevnim Vučićevim obraćanjem pred izbore. Potom proglašavaju kraj pandemije kada im najviše odgovara da organizuju izbore, ukazao je on.

Tadić je podsetio i da smo imali potpuno zatvaranje na daleko manji broj umrlih i zaraženih, a u najgorem talasu smo bili jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi.

– A vlast se podjednako hvalila i jednim i drugim. Kada im je odgovaralo zatvaranje, širili su paniku govoreći da će nam groblja biti tesna. Kada su poučeni iskustvom „šerpovanja“ i protesta od letos shvatili da to i nije baš popularno i da može ugroziti njihov ostanak na vlasti, onda su se hvalili time kako smo jedna od najotvorenih zemalja i kako im ne pada na pamet da uvode mere zatvaranja, jer bi građani trebalo da sami vode računa o svom zdravlju, a ne da ih država primorava na to, navodi bivši predsednik države.

On ističe, što je i više puta javno rekao, da je potrebno da krivično odgovaraju svi koji su odgovorni – i članovi Kriznog štaba, predsednik Vučić i premijerka Brnabić jer će svakako jednog dana morati da se napravi bilans počinjenih krivičnih dela tokom pandemije kao i istraga o tome kako su javne nabavke postale „tajne“.

– Takvim neodgovornim ponašanjem su bukvalno, na račun izgradnje kulta Aleksandra Vučića, ugrožavali i žrtvovali živote naših građana. Poseban problem je zastrašujuća Vučićeva personalizacija svake pomoći koja je stigla ili svake nabavke, tako što je predstavljano kao da nam Vučić lično svojom milošću poklanja respiratore, vakcine i sl. Vlast se posebno neodgovorno ponela u ekonomskim merama, koje su bile zapravo populističke mere u kojima se novcem građana plaćao režimski marketing u kome se predstavljalo kao da im Vučić daje svoj, a ne njihov novac, naveo je Tadić.

Način na koji je čak i pandemija upotrebljena u svrhu režimskog marketinga, zaključio je Tadić, jedna je od „najmračnijih stranica istorije propagande na ovim prostorima“.

Kako vrh SNS kontroliše pandemiju 2

Saša Paunović, nekadašnji predsednik opštine Paraćin, koji je i sam bio na čelu ove opštine u trenutku izbijanja krize, kaže za Danas da se odgovor vlasti na pandemiju ne može oceniti jedinstvenom ocenom jer je bilo i dobrih mera kao što je vakcinacija, ali da režim ipak ne zaslužuje prelaznu ocenu, pre svega zbog „igranja rejtingom“ koje je mnoge koštalo života.

– Očigledno je da što se tiče vakcinacije, kako raspoloživosti vakcina, tako i mogućnosti vakcinacije, stvari stoje veoma dobro u odnosu na okruženje. S druge strane upravljanje situacijom u ovih godinu dana izgleda potpuno haotično, od „najsmešnijeg virusa“, preko „pobede nad virusom“, do apokaliptičnih scena tokom ove zime, podsetio je Paunović.

On dodaje da je zdravstveni sistem epidemiju dočekao potpuno nespremno, da bi se tokom ovih godinu dana organizacija dramatično unapredila, ali da zbog lošeg upravljanja od strane vlasti i netransparentnosti u svim javnim nabavkama ostaje utisak da se ne brine o životima već glasovima.

– Jasno je da se vlast rukovodi pre svega rejtingom kao i u drugim oblastima. Nema tu mnogo filozofije, oni imaju bukvalno ljude koji su zaduženi da šalju različite poruke za različite ciljne grupe. Tako da doktori iz Kriznog štaba šalju poruke zabrinutima za zdravlje, a političari preduzetnicima i zaposlenima kojima egzistencija zavisi od odluka o zatvaranju. Zbog te neiskrenosti u odnosu prema građanima, smatram da ne zaslužuju prelaznu ocenu, istakao je Paunović.

Da vlast upravlja krizom samo u skladu sa političkim interesima, smatra i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke. Ona kaže da smo pandemiju „izdržali“ samo zahvaljujući predanosti medicinara i „starom dobrom“ sistemu vakcinacije, dok režim vodi „celu stvar haotično“, nema konzistentnosti u donošenju mera a Krizni štab kao „produžena ruka režima“ to ne može da ostvari.

– Vlast na čelu sa Vučićem je pandemiju iskoristila da dobije političke poene na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. Vakcinisanje stranih državljana služi da se zatrpa bruka oko izveštaja Brisela o nazadovanju i gušenju demokratije. Na unutrašnjem planu se Vučić pojavljuje stalno kao neki leteći spasilac zahvaljujući kome smo živi. Srbija je pandemiju dočekala nepripremljena uz izrugivanje bolesti od samog vrha države, naglašava Rašković Ivić.

Ona podseća na brojne propuste vlasti nakon kojih se epidemiološka slika naglo pogoršala kao što su junski izbori, prisustvo publike na derbiju, otvaranje skijališta ili dovođenje hiljada ljudi na otvaranje spomenika Stefanu Nemanji.

– Dobra stvar je diversifikacija vakcina i otvaranje prema Kini i Rusiji i njihovim vakcinama. Ali nisu vakcine date Vučiću, već Srbiji, koja je prijateljska zemlja sa strateškim položajem, ukazuje Rašković Ivić.

Tadić: Nisam pravio platformu za ličnu promociju

Tokom predsedničkog mandata Borisa Tadića bila je aktuelna pandemija virusa H1N1, na šta je i on podsetio u izjavi za Danas, ističući da se država tada sa pandemijom nosila „dijametralno suprotno“. „Kao predsednik se nisam mešao u rad Kriznog štaba, a kamoli da sam davao izjave na temu pandemije i od toga pravio medijsku platformu za ličnu ili političku promociju. U političkom smislu pandemijom se dominantno bavio ministar zdravlja, a glavnu reč je imala struka. Obraćao sam se samo u retkim situacijama, a lično uključio samo u promovisanje vakcinacije“, istakao je Tadić. On je ocenio i da je „apsurd“ to što su neki članovi Kriznog štaba isti kao danas, ali se u okolnostima koje nameće ova vlast potpuno drugačije ponašaju. „Tada su se članovi Kriznog štaba bavili isključivo poslom u domenu njihove struke, a danas su medijske zvezde i produžena ruka režimske propagande. Na osnovu takve uloge Kriznog štaba još u prvom talasu sam dobro prognozirao da će neko od njih ući u vladu, jer se ionako sve vreme ponašaju kao da su Vučićevi ministri, a ne lekari.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari