Kamberi: Ovako nije bilo ni u vreme Miloševića 1Foto: (1)MUP (2)Medija centar

„Odbacujući tužbu Nacionalnog saveta Albanaca kao neosnovanu Viši sud u Beogradu sada je i pravno i institucionalno dao moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji prema Albancima uopšte, a posebno onima koji žive u Srbiji“, ocenio je za Danas ovakvu sudsku odluku predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžak u Skupštini Srbije Šaip Kamberi.

– Ovako nešto nije bilo ni u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Kao narodni poslanik upotrebiću sve pravne i institucionalne mehanizme u zemlji pred međunarodnom zajednicom kako bi skrenuo pažnju nad ovom opasnom pojavom – kaže Kamberi i dodaje da se na ovaj način „preslikava odnos države prema manjinama, ali i jasno vidi politički uticaj aktuelne vlasti na pravosuđe“. Po njegovom mišljenju, u aktuelnom slučaju „najmanje je sporan Aleksandar Vulin, bivši portparol Mirjane Marković, već ovde zabrinjava odnos pravosudnog organa koji legitimiše jezik uvreda i mržnje“. Otuda je pitanje, kako kaže Kamberi, „kako će se ovakvi i slični primeri odraziti na položaj manjina u regionu“.

Predsednik Nacionalnog Saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, koji je u avgustu 2019. godine i podneo tužbu protiv ministra Aleksandra Vulina (tadašnjeg ministra odbrane) zbog „diskriminatornih istupa uz upotrebu govora mržnje i upotrebe pežorativnog i uvredljivog izraza „šiptar“ za Albance“, kaže za naš list da se na ovaj način „promoviše govor mržnje prema etničkim Albancima, ali i drugim manjinama u regionu“.

– Ja kao podnosilac tužbe žaliću se Apelacionom sudu, jer ovakav postupak predstavlja opasan presedan koji samo može da oteža međunacionalne odnose, ali i pogorša položaj manjina u Srbiji i na Balkanu, jer je na ovaj način govor mržnje dobio pravosudnu legitimaciju i svoj institucionalni okvir – kaže Mustafa. On je pozvao predstavnike EU u Srbiji, SAD kao i zemlje u regionu da reaguju na ovakvu odluku suda „koja ugrožva krhku demokratiju i stabilnost u regionu“.

Nacionalni savet Albanaca (NSA) podneo je tužbu protiv ministra Vulina nakon što je on u više javnih nastupa umesto ustaljenog termina „Albanci“, koristio izraz „šiptari“, koji se ne upotrebljava u javnim nastupima članova Vlade Srbije, te su njegovi istupi izazvali nezadovoljstvo kod samih Albanaca na jugu Srbije, ali i u regionu Zapadnog Balkana.

Pitanje na albanskom za premijerku

Početak sednice Skupštine Srbije juče, koji je predviđen za poslanička pitanja, obeležilo je izlaganje predstavnika Albanaca sa juga Srbije Šaipa Kamberija na maternjem jeziku, što je predviđeno zakonom, a pošto nije bilo prevodioca, na dobacivanje poslanika vladajuće većine morao je da reaguje i predsednik parlamenta Ivica Dačić, prenosi FoNet.

Kamberi je na albanskom postavio pitanje premijerki Ani Brnabić, a na Dačićevu sugestiju kako bi trebalo da unapred najavi obraćanje na jeziku manjina, odgovorio je kako treba da razmisle o tome da postoje prevodioci za sve jezike manjina.

Izlaganje Kamberija prekidali su poslanici vladajuće većine, na šta ih je Dačić „zamolio“ da se ponašaju u skladu sa Poslovnikom Skupštine i kodeksom o ponašanju, koji su sami usvojili, i da ne dobacuju.

Ovo je pravo po Zakonu o zaštiti nacionalnih manjina. Molim vas da ne dobacujete poslaniku dok govori, upozorio je Dačić, a šta je Kamberi pričao, nije se moglo znati, jer prevodioca nije bilo, prenosi FoNet.

Poslanik Stranke slobode i pomirenja Samir Tandir postavio je pitanje Ministarstvu zdravlja šta će biti sa lekarima koji su falsifikovali nalaze napadača na građanskog aktivistu iz Novog Pazara Irfana Ugljanina, koji je bio „uzbunjivač“ i ukazao na spregu gradskih vlasti sa organizovanim kriminalom.

Napadači su, kako je naveo, od čelnika zdravstvenog centra dobili potvrde da su oni povređeni. Ali su, srećom, postojale nadzorne kamere, koje su pokazale šta se desilo, rekao je Tandir, ukazujući da se već 15 godina na čelu zdravstvenog centra u Novom Pazaru nalaze „bliski rođaci“, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari