Kancelarija za KiM: Skrnavljenje groblja u Žakovu je vandalizam i zločin iz mržnje 1Foto: KoSSev

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je skrnavljenje groblja u Žakovu kod Istoka i ocenila da je to najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje, jer, osim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih su odneti posmrtni ostaci.

Prema navodima iz saopštenja Kancelarije, napadi na srpska groblja postali su toliko učestali da skoro da nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti vandala.

„Očito da je mržnja šovinista tolika da im smetaju i mrtvi Srbi i, uprkos tome što godinama poručujemo da je neophodno pokrenuti najširu političku i društvenu kampanju kako bi se šovinizam na Kosovu iskorenio, to nije učinjeno“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije zahtevaju od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika medjunarodne zajednice da ulože „ozbiljan i iskren napor“ kako bi počinioci bili identifikovani i kažnjeni.

„U trenutku kada Beograd i Priština razgovaraju o normalizaciji prilika na terenu, napadi poput ovog u Žakovu bolno svedoče da je situacija na Kosovu daleko od normalne“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari