Kandić: U Srbiji izgubljeni građanski duh 1Nataša Kandić Foto: Medija centar

Srbija je politički zagađena, pa je prostački govor sa uvredama i pretnjama postao dominantan na najvišem nivou, izjavila je FoNetu osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i ocenila da se takav ton može čuti i iz redova opozicije.

Komentarišući nedavne izjave predsednika Srpske desnice Miše Vacića u Šapcu i Bujanovcu, Kandić je konstatovala da su to poruke koje su dopuštene sa najvišeg političkog nivoa. Takve su izjave usmerene protiv onoga što predstavlja neka dobra mesta u Srbiji, koja su na „udaru i to takvim rečnikom koji se može čuti u Srbiji i nigde više“, ukazala je Kandić.

Ona smatra da su u Srbiji izgubljeni građanski duh i ton i rešenje vidi u tome da se probudi i pobuni upravo taj dobar, pametan i obrazovani deo Srbije. Kandić je poručila da deca u Srbiji ne bi trebalo da rastu u takvoj klimi i okolnostima u kojima ništa dobro ne mogu da čuju i nauče. S druge strane, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević smatra da se, kada je reč o onima koji se „deru“, ne bi trebalo baviti pojavama, već posledicama.

On je pozvao nadležne institucije da reaguju i „skrenuo pažnju“ tužilaštvu i drugima na to koje su njihove obaveze. „Trebalo bi da se bavimo sankcinisanjem i onim što je zakon prilično jasno izdvojio kao nezakonito postupanje“, rekao je Antonijević za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari