Katarski ambasador u Srbiji: Sankcije nas nisu pokolebale 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Prošlo je više od godinu dana od kada je nekoliko susednih država Kataru nametnulo nepravednu blokadu, ali nas to nije pokolebalo.

Odlučni smo da gradimo i ojačamo svoju nezavisnost i ekonomsku samostalnost, poručio je večeras u beogradskom hotelu Hajat, na proslavi nacionalnog praznika, ambasador Katara u Srbiji Šeik Mubarak Bin Fahad Al Tani.

Nezadovoljne politikom katarskog vođstva, nekoliko arapskih zemalja, predvođenih Saudijskom Arabijom Kataru su uvele političke i ekonomske sankcije, što je, prema rečima ambasadora Al Tanija navelo Dohu da proširi svoju saradnju sa ostalim državama.

Katarski ambasador se založio za jačanje bilateralne saradnje na svim poljima sa „prijateljskom Srbijom“ i ponovio da se njegova država zalaže za mirno rešavanje svih sporova.

– Nacionalni praznik Katar obeležava u znak sećanja na 1878. kada je tadašnji vladar Jasim Bin Muhamed Al Tani ujedinio lokalna plemena i od Britanaca dobio značajan stepen autonomije. Nezavisnost je Katar stekao 1971, a poslednjih decenija ova zemlja je postala među najbogatijima na svetu. Bogatstvo bazira uglavnom na izvozu nafte i gasa, ali aktuelni vladar emir Tamim Bin Hamad Al-Tani pokušava i za sada uspeva da razvije i druge privredne grane. Katar tako postaje značajna turistička destinacija, a poznat je i po jednoj od najvećih avio kompanija Katar ervejzu i TV mreži Al Džazira.

Za razliku od drugih arapskih zemalja Golfskog zaliva u kojima po pravilu vladari vladaju decenijama, u Kataru je pre nekoliko godina došlo do mirne i prevremene predaje vlasti. Bivši emir Hamad Bin Kalifa Al Tani, pokretač brojnih reformi države u 62.godini je neočekivano abdicirao u korist sina, sadašnjeg vladara Tamim Bin Hamad Al-Tanija, koji je tada imao samo 33 godine. Obrazložio je to željom da Katar nastavi da se modernizuje i da ga vode mlade generacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari