Kažnjeno 13 političkih stranaka zbog kršenja izbornih pravila 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova zbog kršenja izbornih pravila tokom kampanje, kaznio je 13 političkih stranaka sa više od 345.000 evra, a samo tri počele su da otplaćuju kazne, preneo je danas portal Kossev pisanje Gazete ekspres.

Te novčane kazne su izrečene za postavljanje postera na javnim površinama, korišćenje dece u kampanji, pritiska glasača, korišćenje javnog položaja za dobijanje glasova, upotrebu govora mržnje, postavljanje stolova i tendi sa posterima kandidata i propagandnim materijalom na ulicama.

Predsedavajući Izbornom panelu Mulj Desku rekao je da da su do sada kazne počele da plaćaju Demokratska partija Kosova – 11.900 evra i treba da plati još 88.200 evra, Liberalna egipatska partija 1.100 evra, koliko je platila i partija Gora.

Od srpskih političkih partija kažnjeni su i Srpska lista, sa 36.500 evra i SLS sa 5.100 evra, koje takođe nisu počele da otplaćuju kazne.

Srpska lista kažnjena je zbog predizbornog spota za koji je Izborni panel našao da „podstiče na međuetničku mržnju“, ali i zbog isticanja predizbornog materijala na javnim putevima.

Kazne nisu počele da otplaćuju ni Demokratski savez Kosova (kažnjen sa 74.850 evra) i Samoopredeljenje (kažnjeno sa 14.100), ali ni koalicija AAK-PSD (89.600), koalicija NISMA-AKR-PD (33.900) i druge političke partije i koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari