Kitarović: Razgovor sa evropskim Vučićem 1Arhiva Foto: N1

Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić, rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović TV Nova i istakla da je sa predsednikom Srbije razgovarala kako pomoći našim narodima i našim državama i dodala da nije očekivala od Vučića „izvinjenje za njegove pročetničke govore iz sredine 90. ocenjujući da izvinjenja mogu biti samo reči.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Dnevniku Nove TV izjavila je da prilikom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića nije očekivala izvinjenja za njegove pročetničke govore iz sredine devedesetih.

Nisam očekivala nikakva izvinjenje. Izvinjenja su lične stvari, ja ih neću komentarisati. Izvinjenje može svako izreći u bilo kojem trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne reči, važna su dela“, rekla je ona.

Ono što je meni bitnije jest da smo postigli napredak, da smo doista postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti iz Domovinskog rata. Ali i da se usredotočimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa”, rekla je Grabar Kitarović.

Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić. Apsolutno i definitivno“, rekla je presednica Hrvatske.

„Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Izvinjenja ponekad mogu biti samo reči. Mi smo imali i izvinjenja u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su dela i ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već decenijama. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtevi ispunjeni“, rekla je ona.

Kao konkretan rezultat Vučićeve posete Hrvatskoj, Grabar Kitarović navela je hrpu dokumenata iz Dvora na Uni koju je doneo sa sobom.

Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas posle podne, jest i obećanje predsednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnih preko pokrajinskog do državnog nivoa, već i da će se rešiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji”, rekla je ona.

Kitarović je naglasila da pitanja koja muče srpsku manjinu u Hrvatskoj moraju se rešavati u okviru hrvatskih državnih institucija.

Ona je potvrdila da Hrvatska traži 1.945 ljudi i da je to složen posao u koji moraju uložiti napore obe strane.

Ohrabruje me činjenica, rekla je Kitarović, da je predsednik Vučić ne samo pristao da u državne komisije uključimo i predstavnike udruženja nestalih i predstavnike manjina s jedne i druge strane.

On je pristao i upravo dogovaramo vreme njegovog ličnog susreta u Beogradu s predstavnicima udruženja nestalih iz Republike Hrvatske. A, naravno, ja sam isto sa svoje strane spremna primiti predstavnike njihovih udruženja”, rekla je predsednica Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari