Knjiga o Tačiju promovisana u Parizu 1Foto: Tviter/ Hašim Tači

Promocija biografije predsednika Kosova „Rađanje demokratije: Hašim Tači i put ka nezavisnosti Kosova“ autora Žaka Bodina, za koju je predgovor napisao bivši šef Unmik Bernar Kušer održana je u Parizu, a događaj je uživo prenošen, objavio je KoSSev.

Posle „Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“ stigla je nova knjiga o političkim veštinama dugogodišnjeg prvog čoveka Kosova. Knjiga košta 22 evra i može se kupiti preko sajta Amazon. U opisu knjige akcenat se stavlja na period tokom 1999. kada je „nakon jedanaest nedelja bombardovanja nekadašnji predsednika SRJ Slobodan Milošević kapitulirao i evakuisao se sa Kosova“.

Knjiga govori i o „13.000 poginulih“, o „skoro milion izbeglica“, kao i o tome da je „na predlog Ujedinjenih nacija“, deset godina kasnije – 2008, „Kosovo postalo suverena država“, navodi KoSSev.

Prištinski Indeksonline objavio je fotografije sa promocije knjige u Parizu, u razgovoru sa Bernardom Kušnerom, sa zastavama Francuske i Kosova. Ova knjiga se pojavila pošto su se tek slegli itisci o promociji prve, izdate početkom ove godine, kao i skandal u vezi sa njom. „Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“, delo je autora novinara lista Times – Rodžera Bojsa i Suzi Džeger , a za promociju su bile zadužene Kušnerove kolege, Volfgang Petrič i Albert Roan, na Diplomatskoj akademiji u Beču, uz Edija Ramu.

„Ova knjiga je priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prva biografija novog predsednika Kosova, najmlađe zemlje u Evropi,“ opisao je izdavač Biteback publishing ovaj prvenac, podseća KoSSev.

Pojedinui mediji su drugačije pisali.

„Jedan političar, koji sebe želi da ovekoveči kroz biografiju, po pravilu ima tri opcije: Prvo, on traži pisca za svoje memoare. Drugo, on odgovara na pitanja nezavisnih novinara koji istražuju za specijalnu knjigu. Treće, on angažuje autore koji zapisuju tačno ono što želi da pročita o sebi, a za odgovarajuću naknadu. Poslednje je pojas za spasavanje za političare koji imaju urušen imidž, uključujući i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Bivšem gerilskom šefu je voda do vrata“, početkom godine pisao je i Neue Zürcher Zeitung. Pošto je sa poznatim diplomatama tokom proleća promovisao svoju biografiju, obilazeći evropske prestonice – Pariz, London, Beč.., iz Prištine stigla je nova vest, ali o aferi. Objavljeno je, kako se navodi, pismo koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, sa skandaloznim podacima da je Tači prvo platio za biografsku knjigu, a potom i da je ostalo oko pola miliona neisplaćenog duga Najsu.

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala, ser Džefri Najs, predvodio je suđenje Slobodanu Miloševiću i za kosovske Albance je bio, kako su ga opisali kosovski mediji, „jedna od najvoljenijih javnih ličnosti neposredno nakon rata“.

Neposredno nakon što je Dik Marti spremio svoj specijalni izveštaj o trgovini organima Srba, Tači je angažovao Najsa da ga savetuje da pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, ali je i pomogao deo predsednikove biografske knjige.

„Radili smo kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda,“ objasnio je tada Najs.

„Amnestija od ratnih zločina mogla bi da bude deo onoga što se najavljuje kao konačni sporazum između pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, odnosno kako će ga videti strane koje priznaju kosovsku nezavisnost – Kosova i Srbije. Time bi bio raspušten Specijalni sud. Diplomate su u šoku,“ istovremeno je pisala Koha Ditore.

„Postoji potpuna kritika ovog procesa koji se odvija u Briselu, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom nivou, ali c´u biti direktan: Šta je alternativa miru i sporazumu sa Srbijom? Rat? Tragedija? Razumevanje ili izgradnja zida između Kosova i Srbije dugog 300 kilometara? – govori Tači na promociji današnje knjige u Parizu.

Druga knjiga se objavljuje u jeku priprema i najava o postizanju konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Tačiju nedostaje konsenzus šireg političkog spektra za ideju koju promoviše od letos – „minorna korekcija granica sa Srbijom i pripajanje Preševske doline Kosovu“, piše KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari