Ko je Milan Ostojić Sandokan? 1Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

Nakon tvrdnji gradonačelnika Nebojše Zelenovića i Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju da je Milan Ostojić zvani Sandokan novi vođa Srpske napredne stranke u Šapcu, iz ove partije nije bilo reagovanja.

Milan Ostojić je prvostepeno osuđen pred Specijalnim sudom u Beogradu, 2013. godine, u sklopu postupka protiv takozvane Šabačke grupe, koja je osuđena ukupno na 83 godine zatvora.

Kazne su izrečene zbog pet ubistava, trgovine drogom i pljačke pošte u Splitu 2008. godine.

Grupa je nazivana i „Mačvanskim klanom“.

Za Ostojića je presudom Specijalnog suda iz maja 2013. rečeno da je bio organizator grupe, nastale 2006. koja je delovala u više republika bivše Jugoslavije, i da je donosio sve odluke.

Prvobitna kazna bila mu je 20 godina, ali ju je Apelacioni sud prepolovio u decembru 2015. godine i osudio ga samo za podstrekavanje na ubistvo Siniše Kromeka, a oslobodio ga za još jedno podstrekavanja na ubistvo i zločinačko udruživanje, kao i za trgovinu drogom.

Prvobitna optužnica tvrdila je da je Šabačka grupa nastojala da stekne dobit i moć u odnosu na suparničke kriminalne grupe, te da je posezala za surovim osvetama. Grupa je bila aktivna do polovine oktobra 2009.

Prema podacima istraživačkih portala, Šabačka grupa je dovođena u vezu sa klanom Nasera Keljmendija, kome je suđeno u Prištini. „Keljmendijev uspon počeo „pošto je zemunski klan razbijen nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. godine“.

Sa odvajanjem Crne Gore od Srbije Keljmendi je dobio monopol nad trgovinom drogom i cigaretama“, pišu istraživački portali.

U saopštenju Zajedno za Srbiju se navodi da je „SNS doneo odluku da učini sve što je u njihovoj moći da Sandokan preuzme Šabac posle aprilskih izbora. Nema te laži i bezočnosti koju SNS može da izrekne i da sakrije ovu činjenicu“.

U sredu se oglasila SNS u Šapcu, ali o ovoj temi nisu ni reč rekli, ali su zato osuli optužbe na račun oslobađajuće presude Apelacionog suda u Novom Sadu gradonačelniku Zelenoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari