Kod Tadića postignut dogovor o međusobnom nenapadanju 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predstavnici opozicionih stranaka na jučerašnjem sastanku o novoj strategiji opozicionog delovanja postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i pisanju dokumenta o zajedničkom delovanju, saopštio je nakon završetka sastanka njegov inicijator Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije.

On je naveo da će biti razmotreno u koliko će kolona izaći na nekim budućim izborima i dodao da bi sledeće nedelje trebalo da bude održan novi sastanak.

Učesnici sastanka ocenjuju da je dobro što je opozicija konačno počela da razgovara međusobno i što su lične sujete stavljene u drugi plan, jer je „protivnik više nego opasan“.

„Mi smo se sastali sa idejom da se dogovorimo kako ćemo koordinisati aktivnosti opozicije pred buduće izbore, koji god da budu, ali je bitno da se opozicija dogovori. Dogovorili smo se da razmatramo izjave u koliko se kolona ide na buduće izbore, kao i da koristimo iskustva susednih zemalja, ali da nema običnog preslikavanja tih iskustava, jer u Srbiji važe drugačije okolnosti. Najvažnije je da smo se opet sreli, bez obzira na fundamentalne razloge oko nastupa na izborima 21. juna“, rekao je Tadić i dodao da se opozicija bori za normalne izborne uslove, za demokratiju, da dobije priliku da građanima objasni osnove svoje politike.

„Dogovorili smo se da svako ima svoju ulogu, da onaj ko ne može da vodi ovu stvar, da ne pretenduje da je vodi. Mi hoćemo da podelimo uloge“, naglasio je Tadić, ističući da će iz sastanaka opozicije proisteći dokument.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret i predsedavajući Udružene opozicije Srbije kaže za Danas da sastanak može dovesti do građenja poverenja unutar opozicije, bez obzira na sve razlike.

„PZP i Udružena opozicija Srbije su uvek za razgovor unutar opozicije jer nam je, verujem, svima cilj rušenje katastrofalnog režima Aleksandra Vučića. Današnji razgovor sigurno može dovesti do građenja poverenja unutar opozicije, bez obzira na sve razlike. I to je pozitivan rezultat sastanka. Pošto su Udruženoj opoziciji Srbije prioritet slobodni i pošteni izbori, insistirali smo na sastanku da ubuduće tema sastanaka bude zajednička borba u tom smeru. A sve druge teme, pa i jedna ili više kolona za nas nisu prioritet, mada ne treba bežati od toga. Pogotovo što to zavisi i od izbora koji će se desiti. Jer je možda jedna kolona za predsednika rešenje, ali ako su parlamentarni izbori u pitanju, to je druga situacija“, kaže Veselinović.

On napominje da je važno da „imamo stalnu borbu za slobodne izbore i za finiš te borbe“.

Napominje i da je u svakom slučaju važno da se ljudi iz opozicije ne napadaju međusobno i da budu solidarni u borbi protiv režima.

„Oko toga smo, čini mi se, bili jednoglasni i postigli smo saglasnost, jer smatramo da je važno da se jedinstveno odnosimo prema ovom režimu“, zaključuje Veselinović.

„Ima nade“, naveo je za Danas Sergej Trifunović, poznati glumac i lider u ostavci Pokreta slobodnih građana.

„Bitno je sesti, pogledati se u oči, spustiti sujete, lične agende i projekcije i razgovarati o zajedničkim ciljevima koji su pre svega ciljevi zajednice kojoj pripadamo. To smo odradili vrlo uspešno na prvom sastanku“, objašnjava lider PSG za Danas.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže za Danas da su oni na sastanku opozicije ponovili svoje svoje stavove o koordinisanju napora za smenu kriminalnog režima Srpske napredne stranke.

Ponovili su, kaže, i svoj stav da se protiv ovog režima, na izborima mora ići u više kolona, kako bi se sprečilo rasipanje glasova i obezbedila veča kontrola izbornog procesa.

„Smatramo da najveći potencijal za početak smene naprednjačkog režima postoji u Beogradu i inicijativa NDB će upravo na beogradskim izborima uložiti najveći napor kako bismo prvo naš grad oslobodili od kriminalne naprednjačke ekipe“, kažu u NDB.

Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke, navodi da je sastanak trajao nekoliko sati zbog ozbiljnosti teme i velikog broja prisutnih predstavnika opozicije.

„Ja sam predložio da se i sastanci ubuduće odvijaju tematski tako da se sve više stvari prebaci na politiku, koja bi se suprotstavljala Vučićevoj nepolitici. To je, čini mi se, naišlo na odobravanje i dobro je da se niko tu ne nameće kao lider ili neko ko ima ekskluzivnu istinu. Smatram da u opoziciji mora da prekinemo sa dosadašnjom praksom takmičenja ko je jedina i prava opozicija, već da zajednički pronađemo modalitete u rušenju ovog režima, a da li ćemo ići u jednu, dve, tri ili više kolona to bi trebalo da bude stvar budućih dogovora“, ističe Movsesijan za Danas.

Na jučerašnji sastanak opozicije u sedištu Tadićeve stranke došla je i Tea Vukadin iz pokreta Jedan od pet miliona, ali im nije dozvoljeno da uđu u salu, jer nisu bili na spisku pozvanih i da nisu poželjni.

„Mi smo u utorak poslali zvaničan odgovor Tadiću na njegov javni poziv opoziciji, u kome smo naveli da ćemo se odazvati pozivu i prisustvovali sastanku. Nismo dobili bilo kakav odgovor, ali sam ipak otišla u SDS juče. Tamo me je sačekala devojka iz SDS i obavestila da nisam na spisku, iako smo mi smatrali da je upućujući javni poziv opoziciji Tadić imao iskrenu želju da se cela opozicija ujedini, što smo mi odavno predlagali. Ispostavilo se da je jedina želja bivšeg režima da dođu na vlast“, objašnjava Vukadin za Danas, priznajući da pokret kome pripada nije dobio poziv za sastanak, ali da su smatrali da je javni poziv opoziciji dovoljan.

Vukadin kaže da joj se čini da je Tadić na sastanak pozvao samo podobne opozicionare i još jednom podelio opoziciju i pored toga što smo već duboko podeljeno društvo.

„Ovim se, nažalost, pokazalo da pojedini lideri i liderčići u javnosti samo glume spremnost za zajedništvo, a iza zavesa vode spiskove, podgrevaju podele i prave klanove. To otkriva i njihovu jedinu ambiciju: da preuzmu vlast i među sobom podele pozicije, a ne da suštinski menjaju sistem i donesu boljitak narodu“, zaključuje sagovornica Danasa.

Biće pozvan i Antonijević

Lider SDS naveo je da je zadovoljan odzivom opozicionih predstavnika, objasnivši da su predstavnici Dveri odbili da dođu na sastanak kojim predsedavaju političari koji su nekad bili na vlasti. S obzirom da predstavnicima Jedan od pet miliona nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku, Tadić je objasnio da je najavljeno da će oni biti pozvani kasnije, kao i neki pojedinci, intelektualci, među kojima je i Milan Antonijević, koji je najavio novi dijalog vlasti i opozicije.

Spisak učesnika

Sastanku su u ime domaćina SDS prisustvovali Boris Tadić, Goran Radosavljević i Aleksandar Ivanović, ispred Nove stranke Aris Movesesijan, Demokratsku stranku Srbije predstavljao je Miloš Jovanović, ispred UOS bili su Janko Veselinović i Đorđe Vukadinović, a Pokret slobodnih građana su predstavljali Sergej Trifunović i Pavle Grbović. Ispred Pokreta Dosta je bilo je bio Vojin Biljić, Đorđe Miketić iz odborničke grupe Srce grada Stari grad i Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd. Među učesnicima su se tako našli i oni koji su bojkotovali izbore 21. juna i oni koji su na njih izašli.

Dva miliona glasova

„Svi glasovi opozicionih glasača moraju se skupiti, jer je važno da se ima barem jedan glas više od Aleksandra Vučića. Na kraju nam treba dva miliona glasova, a niko nema dovoljno“, poručio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari