Koha: Haradinaj spreman da razmatra suspenziju taksi 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj spreman je da stavi na dnevni red Vlade Kosova raspravu o mogućoj supenziji taksi na robu iz Srbije i BiH, objavio je danas prištinski portal koha.net.

Ako neko od ministara inicira tu raspravu, premijer je spreman da je stavi na dnevni red, navodi Koha, pozivajući se na izjavu Haradinajeve političke savetnice Donjete Gaši.

Koha je od Vlade Kosova tražila informacije da li će premijer dozvoliti donošenje odluku u Vladi ako pitanje supenzije taksi pokrene neko od ministara u njegovom kabinetu, objavljeno je na sajtu koha.net.

Kosovski lideri okupili su sinoć na još jednom nenajavljenom sastanku, a zaključak je da Vlada neće ukinuti odluku o taksama, preneo je ranije portal Kossev.

Tom sastanku kosovskih lidera u jednom prištinskom restoranu, pored kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, prisustvovali su i ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture – Bedžet Pacolim, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj.

Sastanak je organizovan nakon što je juče ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet uručio pismo zvaničnika SAD u kom se izražava se neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Posle sastanka novinarima se obratio samo Haradinaj koji je pozvao SAD da razumeju poziciju Kosova, a svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.

„Sastao sam se sa ambasadorom Filipom Kosnetom, koga mnogo poštujem. On je bio jasan, tražio je da Kosovo suspenduje takse i predao pismo liderima svih institucija. Mi smo mu objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku ali da se nećemo pokoriti Srbiji“, rekao je Haradinaj, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj je dodao i da njegova odlučnost nije „ni hrabrost ni arogancija“, već da on želi da „nakon 20 godina razreši situaciju koju je stvorila Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari