Komšić: Svima će biti lakše kad BG i ZG odustanu od mešanja u BiH 1Foto: EPA-EFE/FUAD FOCO

Beograd i Zagreb definitivno imaju važnijeg posla unutar svojih država. Naravno, oni uvek nastoje da na neki način intervenišu i u politički život u BiH. Što pre odustanu od takvih namera i takvih pokušaja svima će nam biti lakše.

To je rekao novoizabrani član Predsedništva BiH Željko Komšić u intervju za Radio Slobodnu Evropu.

Komentarišući to što je Milorad Dodik rekao da će se prvo videti sa predsednikom Srbije, pa tek onda i sa drugim članovima Predsedništva BiH, Komšić je naveo da nema problem sa tim ko će gde ići.

„Znam samo da je posao Predsedništva BiH precizno definisan Ustavom i određeno nam je šta da radimo i način na koji to radimo. A hoće li Dodik ići u Beograd, Zagreb, Prištinu, Tiranu, ne znam. To je njegova stvar“, odgovorio je Komšić.

Na pitanje kako će sarađivati sa Aleksandrom Vučićem, naglasio je da će učiniti sve da dobro sarađuje sa svima.

„Ne želim bilo kakvu vrstu niti konflikta, niti zategnutih odnosa, ali neke stvari se moraju poštovati. Mora se poštovati ova zemlja, moraju se poštovati njene granice, mora se poštovati naše dostojanstvo kakvi god da smo. Mi poštujemo i Hrvatsku i Srbiju i očekujemo isto od njih. Ako bude takvog stava, ako to bude takav nastup i takav odgovor iz Zagreba i Beograda sarađivaćemo odlično, verujte“, istakao je Komšić.

On je ponovio i da Bosna i Hercegovina, s obzirom na konstituciju Predsedništva BiH, neće sigurno priznati Kosovo, ali da BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju naših državljana i građana i građanki Kosova.

„Kad je već to Srbija uradila, nema nikakvog razloga da mi to ne uradimo. Ali očigledno ovde u BiH ima mnogo ljudi pogotovo u politici koji bi da budu veći katolici od samog pape. Ja sam to već rekao i vidim da je izazvalo određenu gužvu u Beogradu, ali to je moj stav i imam pravo na njega sviđalo se on nekom ili ne. Napokon, i meni se ne sviđa sve što čujem, ali živim s tim“, dodao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari