Konačni rezultati: Samoopredeljenje pobednik prevremenih parlamentarnih izbora Kosova 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhiva)

Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je danas rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 6. oktobra prema kojima je pobednik izbora pokret Samoopredeljenje sa 221.001 glasova ili 26.27 odsto.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 206.516 glasova ili 24.54 odsto, dok je treća Demokratska partija Kosova (DPK) sa 178.637 glasova ili 21.23 odsto.

Na četvrtom mestu je koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova sa 96.872 glasova ili 11.51 odsto.

Izborni prag je prešla i koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde sa 42.083 glasova ili 5.002 odsto.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka je rekla da su od Izbornog panela za žalbe i predstavke i Vrhovnog suda Kosova dobili potrvrdu da nema žalbi niti predstavke na rezultate izbora.

Odluka Vrhovnog suda Kosova da odbije žalbu pokreta Samoopredeljenje (PS) otvorila je put potvrđivanju izbornih rezultata, jer su njom okončane sve procedure za potvrđivanje konačnih rezultata.

Stranke manjina su obezbedile mesta koja im pripadaju, Srpska lista je osvojila svih deset mandata koji pripadaju srpskoj nacionalnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari