Kongres SAD: Za prikrivanja ratnih zločina odgovarao je samo jedan zvaničnik Srbije 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa reagovao je danas na vest da su na lokaciji Kiževak u blizini Raške u Srbiji, pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, podsetivši da je do sada, zbog prikrivanja ratnih zločina odgovarao samo jedan vojni zvaničnik Srbije, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Još uvek pronalaze tela sahranjena u Srbiji, žrtve Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu. Do danas je pronađeno više od 900 žrtava kosovskih Albanaca“, napisano je na zvaničnom Tviter nalogu Odbora, uz link ka vesti o pronalasku posmrtnih ostataka.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je večeras da informacije ukazuju da se na lokaciji Kiževak, kod Raške, potencijalno nalazi petnaest do sedmanaest tela.

„Dok ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzroci sa posmrtnih ostataka, dok ne dodje do poklapanja sa krvnim uzorcima porodica koje su to dale, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kome pripadaju niti bilo šta što bi moglo da se saopšti javnosti“, rekao je Odalović za Radio televiziju Srbije (RTS), koji je nedavno naveo i da je ovo jedna od lokacija koja se pretražuje po informacijama dobijenim iz Prištine.

Reagujući na vest, Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma je naveo da zbog masovnih grobnica i zataškavanja zločina niko nije odgovarao pred sudovima u Srbiji, dok je samo jedan zvaničnik Srbije odgovarao pred međunarodnim sudovima.

Za ratne zločine na Kosovu, medju kojima je i prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice, u Haškom Tribunalu 2011. godine osuđen je bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vlastimir Đorđević na ukupno 27 godina zatvora. Ta kazna kasnije mu je smanjena na 18 godina, podseća RSE.

Odbor SAD u istom tvitu navodi i na nerešen slučaj ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, čija su tela otkrivena u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji. Komitet podseća da slučaj nije rešen iako je i „predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će počinioci biti privedeni pravdi“.

„Bez obzira na brutalnost koju je izveo Beograd, medjunarodna zajednica nije ozbiljno vršila pritisak da goni počinioce ratnih zločina na Kosovu. Pristupanje Srbije EU nije uslovljeno izvođenjem ratnih zločinaca pred lice pravde“, naveo je Odbor i dodao da je Kosovo, istovremeno, bilo primorano da formira Specijalni sud za istragu izveštaja o trgovini organima tokom rata.

„Nisu pronadjeni dokazi koji potkrepljuju ove navode evropskog parlamenta Dick Martija“, dodaje se u poruci.

Dalje se navodi da Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu bez obzira na etničku pripadnost osumnjičenih, ali da goni samo Albance.

„Svako ko počini ratne zločine bez obzira na etničku pripadnost treba biti izveden pred lice pravde. Tačka“, navedeno je u poruci Odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari