U nedelju poslanici ponovo glasaju o predsedniku Kosova 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca objavio je da se zbog nedostatka kvoruma odlaže za sutra sednica, na kojoj poslanici treba da ponove glasanje o predsedniku Kosova.

Najavio je da bi sednica trebalo da bude nastavljena u poslepodnevnim časovima.

I nakon pauze koja je večeras trajala više od sat vremena, u sali Skupštine Kosova nije bilo 80 poslanika koji su uslov za nastavak sednice.

U dva glasanja večeras u prvoj rundi za izbor predsednika glasalo je 78 poslanika, odnosno u ponovljenom glasanju 79.

Nisu glasala trojica poslanika DSK, Avdulah Hoti, Dritan Seljmanaj i Agim Veljiu, koji su bili u sali i time onemogućili forum koji bi obezbedio korišćenje prve runde glasanja za predsednika.

Prema Ustavu Kosova u prva dva kruga glasanja izabran je onaj kandidat koji osvoji 80 glasova, dok će je za izbor u trećem krugu glasanja potrebno da dobije najmanje 61 glas.

I u ovom krugu neophodno je da glasaju najmanje 80 poslanika.

Skupština ima 120 poslanika.

Sa gotovo dva sata zakašnjenja, večeras je počela vanredna sednica Skupštine na kojoj se bira novi predsednik Kosova.

Rok za izbor ističe u ponedeljak, pa Prištini prete novi vanredni izbori.

Osam posalnika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica su pre početka sednice saopštili da će glasati za izbor predsednika, odnosno za Vjosu Osmani, koja je kandidat Samoopredeljenja.

Inače, manjinske nesrpske zajednice imaju ukupno deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova ali poslanik Romske Inicijative i Jedinstvene goranske zajednice ne prisustvuju izboru predsednika.

Neposredno pre početka sednice za izbor predsednika Kosova poslanici iz redova Samoopredeljenja su saopštili da iz skupštinske procedure povlače incijativu za izmenu Zakona o izborima, a nakon protivljenja opozicionih albanskih partija.

Šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lilja je rekla da su već obezbeđeni glasovi i da će u procesu glasanja učestvovati 80 poslanika, što je neophodan kvorum kako bi izbor predsednika bio uspešan.

Ona je navela i da će kandidati biti Vjosa Osmani i Nasuf Bejta. Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana.

Ambasador Sjedinjenjih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet pozvao je poslanike Skupštine Kosova da ispune svoju odgovornost prema građanima Kosova tako što će učestvovati u izboru predsednika. „Stav američke vlade ostaje nepromenjen.

Podržavamo glasanje u Skupštini. Pozivamo sve članove Skupštine da ispune svoje odgovornosti prema narodu Kosova i učestvuju u glasanju, kako bi se obezbedio kvorum“, napisao je Kosnet na Tviteru.

Kandidati za predsednika Kosova su Vjosa Osmani i Nasuf Bejta.

Povodom sinočnog neuspeha predloga Samoopredeljenja da se po ubrzanom postupku usvoji Zakon o opštim izborima Kosova, jer za to nije bilo dovoljno glasova poslanika, premijer Kurti je danas napisao da ukoliko ne bude 80 glasova za izbor Osmani za predsednicu, Kosovo ide na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari