Koplja među opozicijom se lome oko članova REM-a i RIK-a 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/EV)

Okosnica u pregovorima sa vlašću o izbornim uslovima bez stranih posrednika biće zahtevi za prisustvom opozicije u medijima, kontrola biračkih spiskova, zastupljenost predstavnika opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i video nadzor džakova sa biračkim listićima jer iz opozicije tvrde da potpisivanja sporazuma neće biti dok većina ovih zahteva ne bude ispunjena.

Sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredstava stranca na kome bi trebalo da se pojavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek nije zakazan, a i kada do njega dođe, opozicija ne očekuje da će na ovom sastanku biti potpisan bilo kakav sporazum o izbornim uslovima.

Do održavanja sastanka opozicija će utvrditi svoje „crvene linije“, odnosno zahteve za koje opozicione stranke insistiraju da budu usvojeni. Oni očekuju da se pregovori nastave, ne i da sva pitanja budu rešena na sledećem sastanku, kako su za Danas rekli učesnici ovog koloseka pregovora, zvanično i nezvanično.

Trenutno se „lome koplja“ oko izbora članova REM-a, odnosno zahteva opozicije da u Regulatornom telu za elektronske medije sede nezavisni stručnjaci koji će kontrolisati program na nacionalnim frekvencijama, posebno u vreme predizborne kampanje.

Jedan od zahteva opozicije bio je i da bude ukinuta predizborna tišina, ali na ovaj predlog vlast je do sad negativno reagovala.

Među predlozima opozicije koje većina podržava jeste i ideja da se uvede video nadzor za džakove sa glasačim listićima odnosno da se oni snimaju kamerama, dok je snimanje na samim biračkim mestima odbačeno jer nije u skladu sa zakonom.

Još jedna od tačaka oko koje ni opozicija ne može da se usaglasi a pojedini je ističu kao važnu jeste zahtev da se među stalne članove Republičke izborne komisije (RIK) izaberu i predstavnici opozicije,  obzirom da u RIK-u trenutno sede samo predstavnici vlasti. Do ovakve situacije je došlo zato što se članovi RIK-a prema zakonu biraju na osnovu zastupljenosti stranaka u Narodnoj skupštini. Kako u Skupštini nema opozicionih poslanika, nema ih ni u RIK-u. Deo opozicije zbog ovoga insistira da se napravi presedan u odnosu na zakonske odredbe i odaberu predstavnici, makar i nasumično iz redova opozicije.

Ipak i među opozicijom ima onih koji kažu da na ovome ne treba insisitirati, kao što su Zavetnici.

Kako je rekla predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski za Danas, oni nisu podržali ovaj zahtev zato što nije u skladu sa zakonom.

– Osim toga, imaćemo priliku da dobijemo svoje predstavnike u RIK-u onog trenutka kada podnesemo izborne liste, tako da ne smatramo da ćemo tu biti značajno oštećeni – navela je Đurđević.

Ona je rekla da period do sledećeg sastanka daje vremena opoziciji da utvrdi koji su njihovi najvažniji zahtevi kao i da ima još dosta pitanja koja nisu rešena te da ne očekuje potpisivanje sporazuma na sledećem sastanku.

– Atmosfera među strankama jeste da je neophodno da se povuku crvene linije jer postoje predlozi bez kojih nema dogovora. Za nas su dva glavna zahteva – jedan je ukrštanje biračkog spiska odnosno upoređivanje podataka koje poseduje MUP sa spiskovima koji se nalaze na samom biračkom mestu. Drugi zahtev odnosi se na ulogu medija i javnog servisa jer još uvek nismo dobili nikakvu ponudu programske šeme RTS-a izbornog procesa i predizbornih aktivnosti. Ono na čemu mi insisitramo jeste da jednom dnevno svaki opozicioni predstavnik ima određenu minutažu u dnevniku, jedan na jedan sa voditeljem kako bi predstavio svoje stavove – istakla je ona.

Sledeći sastanak Radne grupe za međustranački dijalog trebalo bi da bude 15. zasedanje po redu. Na njemu bi vlast trebalo da iznese svoje odgovore na amadmane koje je opozicija na prethodnom sastanku uložila na predlog vlasti za sporazum o izbornim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari