Koren stava prema Zapadu je Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Koreni svih nesuglasica sa Zapadom su na Kosovu, gde su i koreni zbližavanja sa Istokom. Srbija je iz 90-ih godina izašla kao plodno tle za antizapadnu propagandu, a antiamerički stav reducira se pre svega na „antiklintonovski stav“ – poruke su učesnika okruglog stola „Pokušaj razumevanja antizapadne propagande u Srbiji“, održanog juče u Medija centru, koji je upriličio Atlantski savet Srbije pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Beogradu.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da se antizapadno raspoloženje uvuklo u pore našeg društva, sa negativnim posledicama po geostratešku poziciju Srbije, kao i po unutrašnji politički život.

– Stav prema Americi određen je floskulom „oni su nas bombardovali“, a pitanje je ko je zaslužan da se ta formula toliko žilavo održava već dve decenije. Zašto jedan svakako mučni period prošlosti nije prevaziđen potrebom za saradnjom sa najmoćnijom državom sveta – rekao je Jakšić.

Osnivač i glavni i odgovorni urednik agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je da je Srbija iz 90-ih izašla kao plodno tle za antizapadnu propagandu, koja je permanentno pothranjivana svih ovih godina.

– Nije bilo teško prodati Srbiji antizapadnu propagandu. Ona je korišćena za unutrašnje političke i predizborne potrebe. Ona je donedavno bila jedan od glavnih elemenata permanentne proizvodnje privida koji se iz pi-ar timova u centrima moći svakodnevno servira građanima Srbije – ukazao je Sekulić.

Novinar Milivoje Mihajlović podsetio je na „najkrupnije“ naslove u tabloidima koji izlaze u Srbiji u proteklih nekoliko godina, koji su glasili „Putin šalje S400“, „Putin ne da Kosovo“, „Putin donosi rešenje za Kosovo“, „Putin bi ratovao za Kosovo“. S druge strane, dodao je on, proteklih godina i meseci imali smo naslove „Tramp brani Kosovo“, „Tramp donosi rešenje za Kosovo“, „Tramp će vratiti srpsku vojsku na Kosovo“ i „Tramp besan na Albance“.

– Problem je što su ovo naslovi u istim novinama. Ko može da se snađe u tom ludilu ako znamo da većinu tih tabloida uređuje vlast. Prvenstveni cilj ovih tekstova i poruka nije protivzapadna propaganda ili proruska propaganda, već je cilj da se stvori haos u glavama ljudi. Vlast pokušava da prikloni za sebe i proruske i prozapadne birače – poručio je Mihajlović.

Kolumnista Danasa i programski direktor Demostata Zoran Panović istakao je da se antiamerički stav reducira pre svega na „antiklintonovski stav“ i tu administraciju. On podseća da je administracija Džordža Buša Mlađeg priznala Kosovo, a da prema Kondolizi Rajs nema nikakve negativne emocije u Srbiji, za razliku od Medlin Olbrajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari