Korona će biti presudna za odnos elite i građana 1

Kada vidimo kakve su drastične mere preduzete u Italiji, možemo samo da nagađamo šta će se desiti u drugim zemljama ukoliko se ne deluje blagovremeno i dosledno da bi se zaustavilo širenje virusa.

Način tretiranja korone biće presudan za odnos građana i političke elite, ocenjuje za naš list Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan.

„Veliki problem u Srbiji jeste što čak ni opozicija ne ostavlja dobru sliku, budući da je duboko podeljena i slomljena u nadmetanju za moć. Nažalost, to nije nova pojava i doprinosi činjenici da SNS vlada gotovo bez kontrole i „neukroćeno“. Iako je frustriranost opozicije razumljiva, imajući u vidu činjenicu da parlament trenutno nije mesto za zdravu političku debatu i gde vladajuća koalicija koristi svoju parlamentarnu većinu da sistematski blokira značajne diskusije o zakonskim predlozima, bojkot, prema mom mišljenju, jeste pogrešan put napred. Samo pogledajte situaciju u Albaniji, gde je značajan deo opozicije takođe bojkotovao rad parlamenta i čak se povukao z skupštine. Šta je time postignuto, kao i bojkotom lokalnih izbora u junu 2019? Opozicija je ostala „spolja“, saterala je samo sebe u ćošak i sada su sve albanske opštine, sa izuzetkom jedne, u rukama vladajuće stranke, Socijalističke partije. Bojkot je političko oruđe političkih stranaka kojim se urušavaju osnovna demokratska prava, tako što se građanima uskraćuje mogućnost slobodnog i alternativnog izbora… Zato sam u potpunosti na strani Vašingtona i Brisela, koji su se izjasnili protiv bojkota. I, takođe sam na strani političara poput Nebojše Zelenovića u Šapcu i Saše Paunovića u Paraćinu, koji makar učestvuju na lokalnim izborima, i podržavam formiranje proevropskih stranaka, poput Ujedinjene demokratske Srbije“, navodi naša sagovornica.

Upitana o situaciji na Kosovu ona ocenjuje da događaji koji su prethodili pandemiji korone pokazuju „koliko su daleko predsednik Vučić i predsednik Tači spremni da idu kako bi sproveli u delo svoju ideju o rešenju kosovskog pitanja, putem takozvane korekcije granica.

„Predsednik Tači naročito svesno stavlja odnose sa EU na kocku. Tači je zabrinut zbog dve stvari – prvo, da će morati da odgovara pred Specijalnom sudom i, drugo, on želi da po svaku cenu spreči da istaknutu ulogu odigra koaliciona vlada na Kosovu, koju predvodi premijer Aljbin Kurti. Specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel je čovek koji se zalaže za brza rešenja i, stoga, deluje u duhu svog predsednika, Donalda Trampa, koji želi da učini sve što će diskreditovati ili povrediti Evropsku uniju. Ali, ukoliko bliže pogledamo, ima mnogo više dima nego vatre. Sporazumi o avio-letovima i železničkom povezivanju postoje samo na papiru, a pretnje američkim sankcijama takođe mi se čine više kao probni baloni nego kao istinski ozbiljan projekat. Kosovo i Srbija pripadaju Evropi, a ne SAD“, zaključuje naša sagovornica.

Važno je da EU sada „brzo odluči o imenovanju jake političke ličnosti za svog specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija“, dodaje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari