Kosovo (ne) vraća poslanike u klupe 1Foto: Momčilo Veljković

Iako se svi slažu da je to izuzetno važna tema, pojedini u opoziciji tvrde da neće učestvovati u raspravi o KiM i pokušaju vlasti da istorijsku odgovornosti sa privatnih dogovora Vučić – Tači prebaci na Skupštinu.

Ima i onih koji smatraju da treba učestvovati u raspravi ukoliko se obezbedi potpuna otvorenost, tolerantnost, duplo vreme za raspravu, ali i da se poslanicima na vreme dostavi dokument o kome se diskutuje, kako se rasprava ne bi pretvorila u farsu, a opozicija ponovo u fikus.

Mada je nedavno Maja Gojković, predsednica parlamenta, rekla da bez dokumenta parlament nema o čemu da raspravlja povodom Kosova i da bi se sednica pretvorila u vređanje Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, ona je pre dva dana ipak najavila sednicu na ovu temu.

„Ubeđena sam da će svi poslanici učestvovati u raspravi o ovim važnim temama. Parlament je mesto dijaloga za one koji imaju svoje poslanike u parlamentu“, navela je Gojković.

„Ona laže sve što kaže, pa je besmisleno odgovarati na njene laži. Pogledajte koji je ovo put kako to najavljuje sednice o KiM, a te sednice nema već šest godina“, kaže Marko Đurišić (SDS). Marija Janjušević (Dveri) kaže da će, tek kada vide poziv za sednicu, poslanici Dveri doneti odluku da li će ili ne prisustvovati sednici.

Sonja Pavlović (Samostalni poslanici) smatra da je ovakva sednica samo još jedan dokaz samovolje vlasti i izrugivanje parlamenta, sve dok se ne uspostavi istinski dijalog između vlasti i opozicije.

Balša Božović (DS) primećuje da Skupština o pitanju rešavanja kosovskog problema nije niti jednom obaveštena, niti pitana, niti ima bilo kakva saznanja o tome kakvi su se pregovori vodili između Vučića i Tačija.

„Vučić je Skupštinu Srbije isključio iz tog procesa rešavanja kosovskog problema. Nećemo učestvovati u tom pokušaju režima da se sakrije iza poslanika u parlamentu. To je kukavičje jaje koje se nudi najvišem zakonodavnom telu“, ističe Božović.

Tatjana Macura (SMS, Slobodni poslanici) kaže da će se konsultovati unutar poslaničkog kluba i sa ostalim kolegama, ako poziv stigne.

„Okolnosti u zemlji danas nisu ni najmanje jednostavne, te takva oduka zahteva sagledavanje šire slike stanja u društvu u kojem nepoštovanje institucija dolazi pre svega od strane državnog vrha“, ocenjuje Macura.

Opozicioni poslanik Đorđe Vukadinović kaže za naš list da će prisustvovati sednici o Kosovu, ukoliko bude omogućena normalna demokratska i tolerantna rasprava i ukoliko se omogući opoziciji da ne bude samo fikus u predstavi.

On, međutim, smatra da ne treba nasedati na probne balone koje vlast pušta nakon više nego uspešnog i iznenađujuće masovnog protesta građana.

I poslanik Zoran Živković kaže da bi uz određene uslove prisustvovao. „Predsednik države i vlade trebalo bi na vreme poslanicima da dostave dokument o kome se diskutuje. Važno je da se stvore maksimalni uslovi za rad i duplira vreme za diskusiju i da ta rasprava bude rasterećena bilo kog primitivizma, uz obavezni direktni prenos sednice“, navodi Živković.

Radikali i liberali „za“

Naravno da ćemo biti na sednici Skupštine o KiM, mada je neophodno duže vreme za diskusiju, kaže Milan Damjanović (SRS). „Smatramo da je što pre potrebno pokrenuti ozbiljan dijalog o tom pitanju između vlasti i opozicije, a institucije moraju biti centralno mesto za održavanje dijaloga“, kaže Nikola Stavrov iz LDP objašnjavajući da će poslanici ove partije biti prisutni.

Policija demantuje Tepićevu: Nije bilo navijača

MUP Srbije oglasio se juče saopštenjem u kome odbacuje navode poslanice Marinike Tepić da su u subotu tokom mitinga opozicije ispred Skupštine u parlamentu sem policije bile prisutne i pojedine navijačke grupe.

„Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP-a Srbije, koja je zadužena da, između ostalog, brine o bezbednosti srpskog parlamenta, u Narodnu skupštinu nije pustila nikoga osim narodnih poslanika, zaposlenih u parlamentu, pripadnika policije i akreditovanih predstavnika medija. U subotu u zgradi Narodne skupštine nije bilo nijednog navijača, a širenje ovakvih lažnih vesti očigledno ima za cilj narušavanje ugleda pripadnika policije koji brinu o bezbednosti najvišeg zakonodavnog doma“, navodi MUP.