Kosovski mediji: Male šanse za konsenzus oko dijaloga 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Prištinski dnevnik Koha ditorena u tekstu na naslovnoj strani analizira kako je navodi, „opadajuće“ pokušaje da se pronađe konsenzus među kosovskim političkim partijama za novu fazu dijaloga sa Srbijom.

Očekuje se da će nova faza početi u drugoj polovini ovog meseca, ali okrugli sto političkih partija, koji ima za cilj postizanje konsenzusa po tom pitanju, neće biti organizovan ove sedmice.

U međuvremenu, inicijative u Skupštini za rasprave o pregovorima sa Srbijom su takođe zaustavljene, dok je Kancelarija predsednika jedina institucija koja je pojačala akcije po tom pitanju, iako mnoge političke partije veruju da predsednik nije najprikladniji autoritet koji će voditi kosovski tim u konačnim pregovorima sa Srbijom.

List navodi izjavu profesora političkih nauka na Prištinskom univerzitetu Bekim Balićija, koji je ocenio da postoje tri glavna razloga za nedostatak ozbiljnosti među političkim strankama kako bi se postigao konsenzus.

„Ne postoji jasan okvir o pitanjima koja su potrebna za konsenzus, pa je stoga konsenzus gotovo nemoguć. Odluka o povlačenju vladine platforme o dijalogu iz Skupštine, takođe, pokazuje da ne postoji stvarna ozbiljnost po tom pitanju. I treće, ako ne postoji široko zasnovan sporazum o tome ko će voditi pregovore, takođe je teško znati kako će biti vođeni“, rekao je Balići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari