Kostreš: Zovite nas i Milka čokolada, ali da upravljamo svojim novcima 1Foto: Medija centar

Svaki put kada čujete parolu „Vojvodina Republika“ znajte da je to vapaj predstavnika građanske opcije koji žele da skrenu pažnju na nagomilane probleme u Vojvodini.

Naprednjačka vlast u Vojvodini, umesto da se bori za ispunjavanje Ustavom definisanih obaveza prema pokrajini i unapređuje životni standard ljudi, pokušava da posrbijančenjem vojvođanskog identiteta skrene pažnju sa suštinskih tema, komentariše za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na inicijativu o tome da Vojvodina postane republika. Naime, Vučić je u vrlo oštrom tonu pre dva dana kritikovao inicijativu nevladine organizacije Vojvođanski klub za okupljanje svih provojvođanskih snaga u borbi da ta pokrajina postane republika u okviru federalizovane Srbije.

Predsednik Srbije rekao je da nije slučajno to što se koalicioni partneri Saše Jankovića zalažu da Vojvodina bude republika, ali poručuje da „taj film neće gledati, jer to ne žele građani Pokrajine“.

– SNS umesto da, imajući u vidu greške načinjene u periodu pre njih, pokuša da nađe rešenje i time zatvori ova pitanja gradi politički bumerang i bavi se zamenom teza. Tako se recimo u Zrenjaninu bahata i nesposobna gradska vlast bavi imenom grada a ne rešavanjem pitanja pijaće vode. Valjda misle da, ako viču ovo je Petrovgrad, niko neće primetiti da oni hoće da za osam miliona evra kupe fabriku vode za koju su obećali da će biti besplatna. Dakle skretanje pažnje sa suštine, a suština je da Vojvodina sada više od deset godina nema ni Zakon o finansiranju ni Zakon o nadležnostima nas neće nigde odvesti. Kao ni parole koje privlače pažnju, ali iza sebe nemaju nikakav plan ni ideju – ističe Kostreš za Danas, čija je stranka odmah pozdravila ideju Vojvođanskog kluba da Vojvodina dobije status republike.

Sagovornik našeg lista dodaje da je „naivno verovati da se status Vojvodine u okviru Srbije može rešiti izolovano i bez davanja odgovora na pitanje kako će izgledati cela država.

– Liga je pre konferencije u Rambujeu 1999. godine ponudila dokument Vojvodina Republika kao predlog rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kome se Srbija tada našla. Ako se ozbiljno udubite u taj tekst, shvatićete da nije suština u tome da Vojvodina mora da bude republika, nego da Srbija treba da bude organizovana kao složena država koja u sebi pored Vojvodine i Kosova i Metohije ima još četiri politička entiteta. Beograd, Šumadiju sa sedištem u Kragujevcu, Jugoistočnu Srbiju sa sedištem u Nišu i Sandžak. Nažalost ni tada a ni sada politička elita i vlastodršci nisu razumeli da Srbija nije i ne sme da bude devetnaestovekovna tvorevina sa jakim vođom, već moderna regionalizovana i decentralizovana demokratska država – smatra Bojan Kostreš.

Od Miloševića preko Koštunice, Đinđića i Tadića pa sve do Vučića danas, na ovaj ili onaj način, kaže zamenik predsednika LSV, milom ili silom, pokušava se postići politička monolitnost i negirati složenost i države i društva.

– Tolika da nije dovoljno imati sve poluge vlasti na nacionalnom nivou već se ide za tim da i svaka lokalna samouprava pa čak i MZ moraju pripadati istom sistemu upravljanja koji sprovodi naloge „od gore“. Besmisao ide dotle da čak i omiljeni fudbalski klubovi zagospodare prvenstvom u zavisnosti od toga za koga On navija – kategoričan je Kostreš.

Prema njegovim rečima, pitanje: „Vojvodina Republika“ da ili ne? – biće rešeno tek kada se, kako kaže, dogovorimo kakvu Srbiju želimo.

– Moje je mišljenje da Vojvođanke i Vojvođani moraju imati pravo da upravljaju svim resursima kojima pokrajina raspolaže i ljudskim i materijalnim jer su za to sposobni. Kada budemo upravljali našim novcima i našim sudbinama, možemo se zvati i Milka čokolada što se mene tiče – zaključuje sagovornik Danasa.

Vojvođanski klub: Nemojte biti cenzor u bioskopu

„Vaš javni istup u vezi sa inicijativom Vojvođanskog kluba za okupljanje vojvođanskih snaga oko ideje Vojvodine Republike predstavlja grubo nepoštovanje demokratije i našeg demokratskog prava da javno iznosimo svoje stavove i mišljenja, te da se svim raspoloživim demokratskim sredstvima borimo za njihovo ostvarivanje“, navodi se u otvorenom pismu organizacije Vojvođanski klub predsedniku Vučiću. Kada je u pitanju Vaše javno svođenje Vojvođanskog kluba na „koalicionog partnera (Saše) Jankovića“, podsećam Vas da je Vojvođanski klub jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Vojvodini, koja postoji već 26 godina i ima svoju jasnu politiku i stavove. U skladu s tim od Vas kao predsednika Republike Srbije očekujemo poštovanje i zaštitu, navodi se u pismu. Molim Vas da ne unižavate položaj predsednika Republike Srbije postavljajući se kao cenzor bioskopskog repertoara. Koji filmovi će se u Vojvodini gledati ne zavisi od Vas, dodaje se na kraju pisma, koje je potpisala predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari