Premijer Srbije u ime Vlade na čijem je čelu uputio je juče u pisanoj formi novom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Banu Ki-Munu zahtev da UN pruže punu zaštitu nepovredivosti državnih granica Republike Srbije.
„Pošto Povelja UN svim međunarodno priznatim državama i državama članicama UN garantuje nepovredivost granica, kao i nepovredivost njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Vlada Srbije izričito zahteva da odredbe Povelje UN budu u potpunosti primenjene na Republiku Srbiju.

Premijer Srbije u ime Vlade na čijem je čelu uputio je juče u pisanoj formi novom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Banu Ki-Munu zahtev da UN pruže punu zaštitu nepovredivosti državnih granica Republike Srbije.
„Pošto Povelja UN svim međunarodno priznatim državama i državama članicama UN garantuje nepovredivost granica, kao i nepovredivost njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Vlada Srbije izričito zahteva da odredbe Povelje UN budu u potpunosti primenjene na Republiku Srbiju. Uveren sam, Vaša Ekselencijo, da mora biti van svake sumnje da je i neprihvatljivo i nemoguće da se, protivno volji Republike Srbije, prekrajaju njene međunarodno priznate granice i da se na delu od 15 odsto teritorije Republike Srbije, pored postojeće, stvara još jedna albanska država“, ističe Koštunica u pismu Ki-Munu.
On je naglasio spremnost Vlade Srbije da se za „pokrajinu Kosovo i Metohija obezbedi najviši stepen autonomije kakav proizilazi iz evropskog iskustva uređenja demokratskih država“. Posebno ukazuje na važnost da „takvo rešenje proizlazi upravo iz Povelje UN i u potpunoj je saglasnosti s njom, a potvrđuje i ostvaruje načela međunarodnog prava na kojima počiva celokupni savremeni međunarodni poredak“. Vlada u Beogradu, napominje Koštunica, spreman je da „s predstavnicima albanske nacionalne manjine koji žive na KIM razgovara o svakom modelu autonomije koji se danas primenjuje u Evropi“.
„Budite uvereni da Vlada Srbije iskazuje punu odlučnost i spremnost da se, u skladu s Poveljom UN, pronađe kompromisno i pravedno rešenje za adekvatan autonoman položaj KIM unutar države Srbije. Jasno je da nacionalne manjine, pa ni albanska u Srbiji, ne mogu da odvajaju delove suverenih zemalja i prave nove nezavisne države. Takav projekat albanskih separatista ruši osnovna načela Povelje UN i poništava principe međunarodnog prava na kojima počiva celokupni međunarodni poredak. Svako prekrajanje međudržavnih granica uvek ozbiljno dovodi u pitanje stabilnost i mir u celom regionu“, ocenjuje premijer Srbije.
Koštunica podseća Ki-Muna da je „Rezolucija SB UN 1244 izričito potvrdila suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, kao i da je predvidela da KIM ostvari suštinsku autonomiju unutar države Srbije. Takođe navodi i da „dosadašnji razgovori o rešavanju autonomnog statusa KIM nisu dali konkretne i željene rezultate“. Vlada Srbije, kaže Koštunica, „smatra neophodnim i očekuje da se u narednom periodu organizuju ozbiljni razgovori o određivanju budućeg stepena i oblika autonomije za KIM unutar države Srbije“:
„Moja zemlja, njeni politički predstavnici i ja lično stojimo Vam na raspolaganju za svaku podršku u nastojanju da rešavanje pitanja autonomije KIM bude postavljeno na zdrave osnove pregovaračkog procesa, sa izgledima na postizanje valjanog rešenja, na korist i dobrobit svih građana Srbije i čitavog regiona jugoistočne Evrope“, poručio je premijer Koštunica, čestitajući Ki-Munu u ime naroda i Vlade Srbije izbor za novog generalnog sekretara UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari