Kovačević: Nismo protiv i većeg davanja za RTS 1Foto: Narodna stranka

„U skupštinskoj proceduri je predlog Vlade Srbije za povećanje takse za Radioteleviziju Srbije od 1. januara 2021. godine sa 255 dinara na 299 dinara. Za taj novac Narodna stranka traži slobodu izražavanja i pristup medijima“ – saopštio je danas član predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević.

„Više hiljada naših članova takođe plaća taj isti servis koji bi trebalo da bude javni servis. Tražimo, takođe, programsku usmerenost ka kulturi, umetničkim, dečjim, edukativnim i naučnim programima, a manje ili nikako ka sportu šoubiznisu ili komercijalnim sadržajima. Kada nas već koštate, a nemamo problem da to bude čak i više, tražimo kvalitet i odgovornost Javnog servisa za mentalno stanje nacije“ – izjavio je Kovačević.

Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo predložio je da se opredelimo da li je Srbiji uopšte potrebna državna televizija?

Oni podsećaju da je, pre izvesnog vremena, državna televizija je bila ugašena u Grčkoj, ali je sledeća, Ciprasova vlada ponovo osnovala.

„Zalažemo se da Javi servis ima stabilan i transparentan način finansiranja, sa još transparentnijim načinom trošenja sredstava. Hrvatska radiotelevizija preko svog sajta obaveštava da informativni program traje tačno 553.054 minuta, dečji 55.012 minuta… pa sve do naučnih, obrazovanih i dramskih programa. HRT Objavljuje koliko koji program i sadržaj tačno troše novca svojih pretplatnika, koliko se plaća za emitovanje JP odašiljača, koliko su doprinosi, energija…“ – stoji u saopštenju.

Kako se navodi, reklame u Javnom servisu bi trebalo ograničiti u periodu od 18 sati od 22 sata na četiri minuta u jednom satu.

„Potreban je potpuno drugačiji pristup upravljanju. Apsolutno se protivimo pristupu režima finansiranju RTS-a. Nedovoljno sredstava za funkcionisanje dovodi do ucena i velikog političkog uticaja. Deljenje ad hok sredstava i po naklonosti režima, a znamo da gotovo sve zavisi od jednog čoveka, Javni servis dovodi do ponižavajućeg statusa, a njegovi novinari su postiđeni od profesionalnosti“ – rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari