Kovačević: Poziv na dijalog predsednika SANU Kostića stigao u poslednjem trenutku 1Siniša Kovačević Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Poziv na društveni dijalog koji je uputio predsednik SANU Vladimir Kostić stigao je u poslednjem trenutku i treba što pre na taj razgovor pristati, ali nisam siguran da će to naići na dobar odziv kod onih koji bi trebalo da budu druga strana, rekao je za N1 Siniša Kovačević, dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke.

Poziv na razgovor trebalo je da dođe i znatno ranje, ili od SANU ili od SPC ili nekog sličnog instituta koji u sebi baštitini određenu vrstu nadpolitičnosti i pripadnosti većini građana Srbije, ocenio je on.

„Period zbunjenosti smo prošli, odavno smo izašli iz farse i približavamo se tragediji. Nadam se da to toga neće doći. Treba što pre da se pristane na razgovor, samo što je to pričanje priče gluvom… Nisam siguran da će to naići na dobar odziv kod onih koji bi trebalo da budu druga strana u tom razgovoru“, dodaje pisac.

Kovačević je upozorio da se takva vrsta razgovora mora obaviti ili smo toliko „ušančeni i impregnirani omrazom da ovo ne može drugačije da se završi nego uličnom tučom, ili nečim još gorim“.

Ipak, kako je dodao, mora da izrazi sumnju da će druga strana imati sluha za to, jer je na čelu druge strane čovek koji je svoj „intelektualni profil i emocionalnu konfiguraciju gradio na omrazi“.

„Tako formiran on neće biti čovek dijaloga, on kreira sistem tako da to bude sistem omraze“, naveo je Kovačević.

Kako je ocenio, do tog dijaloga se može stići tako što ćete pristati uz nekog moderatora da razgovarate, a to može biti neko iz SANU, dok patrijarh to ne može biti jer je izgubio autoritet pošto je nedvosmisleno stao na stranu vlasti, a njegove izjave su sve samo ne mironosne.

Govoreći o opoziciji i izborima, on je ocenio da jednistvo opozicije nije upitno, kao i da onaj ko izlazi na ove izbore „ili nema dovoljno političke inteligencije, ili su njegove namere lukrativne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari