Krajnji rok za odluku početak maja 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Tokom narednih nekoliko nedelja, a najkasnije do početka maja i konstituisanja Skupštine grada Beograda, zakazanog za 9. maj…

… očekuje se da se Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, izjasne hoće li u savez sa Draganom Đilasom, kandidatom kojeg su podržali na proteklim beogradskim izborima, saznaje Danas.

Kako je Danas juče objavio Đilas je Jankoviću i Jeremiću poslao novi, nešto izmenjeni predlog za saradnju u odnosu na onaj od pre nekoliko nedelja, koji ne sadrži odredbu da članice saveza treba da zamrznu svoje delovanje i stranačke interese i svoje najbolje ljude i resurse daju u zajednički savez, kao i poziv za razgovore, kažu naši izvori. I do sada su se njih trojica sastajali i razgovarali, navode naši izvori, ali još uvek ne oko novog predloga.

Kako nam je rečeno, situacija o zajedničkom savezu tokom aprila, treba da bude rešena, jer svako dalje odlaganje bespotrebno oduzima dragoceno vreme za organizaciju. U ovom momentu, kažu naši sagovornici, teško je proceniti šta će Janković i Jeremić odlučiti, jer svaka njihova odluka mora da prođe organe njihovih političkih organizacija. Prema našim saznanjima, i u PSG i u NS protive se ulasku pod „Đilasov šinjel“, jer treba raditi na samostalnom jačanju tih organizacija. Sada sa novim Đilasovim predlogom da članice saveza mogu same da imaju svoje aktivnosti, situacija se donekle menja.

Naši sagovornici ističu da su osim NS i PSG u savez dobrodošle sve opozicione stranke i pokreti koje dele zajedničke demokratske vrednosti i programe, poput DS, SDS, Nove stranke, Zajedno za Srbiju, inicijative Ne da(vi)mo Beograd… Procena je, a i iskustvo je pokazalo, da razjedinjena opozicija na nekim narednim izborima nema šanse za uspeh, odnosno da stranke pojedinačno neće moći da pređu cenzus, te da dobri rezultati, u koje se računa prelazak cenzusa, na sporadičnim lokalnim izborima ne znače da te stranke i pokreti mogu iole dobro da prođu na parlamentarnim izborima.

Naši sagovornici kažu, da ukoliko bude napravljen savez Jankovića, Jeremića i Đilasa, biće lakše u savez „uvući“ DS ili SDS, osim ako se ponovo ne aktivira ideja o obnovi DS, u koju bi ušli SDS i Nova. Odluka DS o ulasku u savez koji predlaže Đilas, očekuje se verovatno, posle stranačkih izbora, a pretpostavlja se da SDS, odnosno Boris Tadić, predsednik te partije, čeka novog predsednika ili predsednicu demokrata sa kojima bi razgovarao o budućem zajedničkom nastupu ili pak priključenju Đilasovom savezu.

Podsetimo i na to da je naš list već pisao da je izgledan scenario, ukoliko Janković i Jeremić odbiju Đilasov predlog, da Đilas samostalno uđe u formiranje svoje političke organizacije ili saveza u koji bi ušle neke manje partije poput Levice Srbije Borka Stefanovića ili Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

PSG dobija još jednog odbornika

Jedan odbornik Pokreta za preokret sa liste „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ priključiće se odborničkom klubu PSG, ukoliko PSG odluči da ima samostalni klub, saznaje Danas. Tako će PSG u Skupštini grada imati devet odbornika. Kako nam je objašnjeno, odluka o tome doneta je zbog ranijeg sporazuma o saradnju koji je Pokret za preokret i PSG potpisali pre beogradskih izbora. Dvoje odbornika Levice Srbije prilazi Đilasovom klubu, kao i jedan sindikata Sloga, što broji deset odbornika, dok NS ima sedam. Kako je Danas već pisao, u PSG i NS su za to da imaju odvojene odborničke grupe od Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari