Krečman: Ovde sam da bih pomogao Srbiji u procesu pridruživanju EU 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ovde sam da bih pomogao Srbiji u procesu pridruživanju EU, Srbiji je mesto u EU u to smo čvrsto ubedjeni, rekao je premijer Baden Virtemberga Vinfred Krečman, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio danas da je za Srbiju Nemačka ključna zemlja.

Krečman je podsetio da je sa Vučićem 2015. godine razgovarao kako Srbija posvećeno radi na svom evropskom putu, a Baden Virtemberg je spreman da joj u tome pomogne.

Krečman je rekao da se odazvao pozivu Vučića iz 2015. godine, navodeći da je došao sa brojnom delegacijom sa ljudima iz privrede, nauke, civilnog društva, što je znak ozbiljne namere da se intenziviraju i prodube odnosi sa Srbijom.

Dunav, ta velika evropska reka, koja izvor ima u Baden Virtembergu treba da bude signal da duž te reke saradjujemo i smatram da to ima veliku simboličnu snagu, rekao je Krečman.

Mala i srednja preduzeča su kičma naše privrede, rekao je Krečman.

Vučić je rekao da se očekuje da za tri ili četiri godine trgovinska razmena sa Nemačkom iznosi 20 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da 44.619 gradjana Srbije radi u nemačkim kompanijama u Srbiji.

Srbija je u 2017. godini sa Baden Virtembergom ostvarila trgovinsku razmenu od oko 600 miliona evra. Srbija ima odlične političke, prijateljske, ekonomske odnose sa tom nemačkom saveznom pokrajinom, rekao je Vučić.

Dolazi nam važan investitor CTF u Pančevo, najavio je Vučić posle razgovora sa premijerom nemačke pokrajine Baden Virtemberg Vinfredom Krečmanom.

Moramo da smanjujemo birokratiju, da dajemo veću podršku za infrastrukturne projekte, jer naš cilj je da imamo veći broj nemačkih malih i srednjih komanija, rekao je Vučić.

Razgovarali smo i o dualnom obrazovanju, rekao je Vučić.

Borićemo se da dostignemo standarde EU i razgovarali smo i drugim pitanjima, rekao je Vučić i najavio da će večeras za večerom samo slušati sagovornike iz nemačke pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari